Doctor Strange aka Doktor Strejndž (2016)

On je bio uspešni hirurg do jedne kobne olujne noći...

Ovo je 14 po redu film u marvelovom univerzumu. Pre njega beše Građanski rat a nakon njega sledila su Čuvari galaksije br. 2. Ne čudi što je tako jer, retko ko je čuo za ovog čudnog (strange…kapirate….ha,ha,ha…) doktora.

Scott Derricskson je dobio (od Dizni/Marvela) jednu sjajnu ekipu karakternih glumaca (nosilaca više odlikovanja i nominacija) za ovaj projekat. Tog Deriksona vole, valjda, zbog par horor filma koje je režirao ali ja ni njegov Sinister ne smatra nekakvim sad pretereno dobrim filmom…a još gore mišljenje imam o njegovom, pre-Strange, hororom iz 2014 g. pod spektakularnim nazivom “Deliver Us from Evil“.

Nego vratimo se mi glumcima. Chiwetel Ejiofor, Tilda Swinton,Rachel McAdams, Mads Mikkelsen a tu je i nesrećni Benjamin Brett. Nesrećni u smislu da su ga “iskoristili” za ukupno dve scene od kojih je jedna nakon odjavne špice.

Naravno, glavni je Benedict Cumberbatch kome je kao i nešto i pruženo da glumi. On jedini, uz delimično Tildu Swinton, u filmu nije predstavljen na nivou karikature.

Priča je maksimalno uprošćena. Daću vam primer. Nekih pet minuta je odvojeno da nam se objasni čitava mistična filozofija koja se krije iza ovih “čudaka” sa Katmandu-a. Nivo detalja je takav da nam uverljivije zvuče objašnjena tandema Djoković/Nestorović o “vodi i Tesli”.

Ostatak (a nakon tih pet minuta) provedemo u vizuelnom lepom ali ne baš i preterano zanimljivom svetu izmešanih realnosti,univerzuma, ogledala i slika, u kome, uprkos tome što su oni kao nekavi čarobnjaci, svi, umesto tih magija, najviše vole da se pesniče…šakom u glavu (approved by Scott Adkins)

Mada, gledljivo je ovo…toliko da možete slobodno da radite i neke druge stvari dok povremeno bacate poglede na ekran…

Od nečega mora i da se živi

Niti smrdi niti miriše…ali biću baš blag…

Na skali od (1-6) ocena: 3 –

recenzija: Gimitrije Verzić, duh sa dva plava oka

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 144

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.