Deliver Us from Evil (2014)

"Deliver Us from Evil" ima jednu finu "vrlinu".

Mnogo je bolji od onog što sam očekivao da će biti. To doduše ne znači i da je u pitanju dobar film.

Inspirisan, navodno, istinitom pričom o njujorškom detektivu-policajcu Ralph Sarchie i njegovoj borbi protiv sila zla koje nisu ovozemaljske, “Deliver us from Evil” je gotovo 100% plod mašte svojih autora (režiser Scott Derrickson je i jedan od scenarista).

Ne želim da tvrdim i da je knjiga “Beware the Night” Ralpha Sarchie na kojoj je zasnovan film takođe plod fikcije ali ono što je sigurno jeste da film osim osnovne premise i likova (tandem policajac i sveštenik protiv demona) nema više nikakve sličnosti.

U nekih prvih sat vremena Derrickson uspeva da napravi atmosferičan napet horor i sa nekoliko veoma interesantnih scena dobrano naježi gledaoce (istraživanje podruma “posednute” kuće i naročito, scene u Bronx Zoo) ali to je tek polovina filma (“Deliver Us from Evil” traje gotovo dva časa !)

Nakon toga sve početne mane počinju još više da budu izražene. Papirnati sporedni likovi (Sarchieva porodica, ćerka i supruga, ovde je iskorišćena samo kao potencijalna meta/pretnja za našeg junaka i taj segment je lagano mogao da se izbaci iz filma), nefokusirana radnja koja film u jednom trenutku pretvara u kung fu/tekvondo/Roki super spektakl sa sve eksplozijama i destrukcijom dostojnom napr. Armagedona (verovatno je producent Jerry Bruckheimer zaslužan za to), pojedini totalno nelogični i neobjašnjeni postupci (bekstvo iz ludnice i bekstvo iz zatvora), završnica koja liči na već gomile sličnih  filmova,  čini da krajnji utisak o “Deliver Us from Evil” (ne)zasluženo bude veoma negativan.

Režija: Scott Derrickson

Glume: Eric Bana, Edgar Ramirez, Olivia Munn, Sean Harris

Na skali od (1-6) ocena: 2+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1081

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.