Saw X aka Slagalice strave X (2023)

Ako ovo i nije najbolja uloga Tobina Bella u serijalu sigurno je najduža i najveća jer ovde je Jigsaw glavni (anti)heroj 100%.

Ako ne znate ko je Džon Kremer (John Kramer) tj. Jigsaw onda ovaj film svakako nije za vas jer je u pitanju deseti deo izuzetno (finansijski) uspešne franšize koja je započeta pre gotovo 20 godina (2004). Radnja “Slagalice strave X” je vremenski smeštena između prvog i drugog dela u doba kada, smrtno oboleli Kremer, slučajno sretne sapatnika iz grupe za podršku obolelih od raka koji je izgleda u potpunosti izlečen.

On mu otkriva da se podvrgao eksperimentalnoj terapiji u Norveškoj koja se pokazala uspešnom i ostavlja Kremeru kontakt (web sajt) preko koga može kontaktirati doktore.

(zanimljivo je da je to 2004/5 godina i da su autori filma vodili računa da nema googl-e i da je osnovni browser kopija Netscape-a)

Kremer otkriva da se ova “ekipa” (naučnik otac se skriva od famaceutske mafije koja ne želi da lek protiv raka bude pronađen a njegova ćerka sada nudi tretmane) nalazi na tajnoj lokaciji u Meksiku i da ipak ima mesta (i nade) i za njega te brže bolje spakuje kofer i odleti u Meksiko Siti…

Mada na prvi pogled sve deluje legit aka ledžit aka (ne)legalno Kremer ne bi bio Kramer a ovo ne bi bio “Saw X” da se ubrzo pokaže da za njegovim “veštinama” svakako ima potrebe jer ovo je mesto sa puno onih koji zaslužuju Jigsaw pravdu.

Nisam nikada bio preterani ljubitelj ove franšize jer nešto mnogo i ne volim da gledam kako čereče ljude na raznovrsne “inženjerske” načine (osim ako to ne rade u crnim kožnim rukavicama).

Opet, prethodni film Spiral aka Spirala straha: Novo poglavlje Slagalice strave (2021) je bio negledljivo đubre i usporedbi sa njim ovaj je remek delo. U stvari, mada se baš mnogo i ne sećam prethodnih, čini mi se da je ovaj i najbolji među tim nastavcima.

Zbog toga ali pre svega zato što sam zadremao u bioskopu negde pri početku završne trećine filma (a kada sam se probudio već se odigralo ono što sam pretpostavio da će se desiti) dajem plus na ocenu (jer možda je tih 20ak minuta bio pravi spektakl) i konačni skor na semaforu je:

Na skali od (1-6) ocena: 3

recenzija: Gimitrije Verzić, duh sa dva plava oka

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 144

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.