Ladies in Black aka Dame u crnom (2018)

Jedan divan, divan film...

Ova topla ljudska priča dolazi nam iz tople Australije (u kojoj nakon dočeka Nove godine sledi i “letnja rasprodaja”). Smeštena u Sidnej, 1959 godine, u ono doba “nevinosti”, kada su traume iz drugog svetskog rata polako počele da se zaboravljaju a predstojeći novi užasi (od Vijetnama preko heroina i kokaina do prvih terorista…) još nisu bili na vidiku.

Paralelno pratimo nekoliko (ženskih) priča koje sve spaja činjenica da naše junakinje rade u robnoj kući Goode, na modnom odeljenju.Mlada Lisa je upravo zavšrila srednju školu i konkurisala za univerzitet, romantična Fay (Rachael “Crveni pas” Taylor) nema sreće sa muškarcima, Patty ima probleme u braku a srednjovečna Magda (Julia Ormond) je pripadnica talasa tzv. “novih migranata” i u Australiju je došla iz Jugoslavije, u potrazi za boljim životom.

I to nisu svi iz likovi iz ove galerije simpatičnih i dragih karaktera koje nam ovaj film donosi u neograničenim količinima. Upravo ta opšta blagost i dobrota svih njih je istovremeno i najveća vrlina i “najveća” mana.

Nekako je teško poverovati da eto postoje toliko dobrih ljudi (koji, da odmah raščistim, imaju i svoje muke i male intrige) okupljenih na jednom mestu, pa bio to i Sidnej 1959, modno odeljenje jedne robne kuće, i junaci (gotovo) istoimenog romana “The Women in Black” od Madeleine St John.

Sve vreme sam imao knedlu u grlu u iščekivanju da se nešto užasno i tragično dogodi jer nemoguće je da je sve ovako lepo…fino…nežno ? Ali ne brinite (i ovo nije nikakav spojler). U pitanju je samo moj bolesni cinični um koji ne može da prihvati da je 2018 godine moguće uopšte snimiti jedan ovakav film. Imajući to u vidu, žalim što eto nisam bio opušteniji, i još više se prepustio ovoj, nesumnjivoj lažnoj, ali definitivno miloj čaroliji.

Osim ubedljivih glumica autentičnost samoj priči daje i režiser Bruce Beresford, australijski veteran kojeg sasvim moguće znate po filmu “Vozeći mis Dejzi” a neki od nas po znatno boljem filmu “Nežno milosrđe” . Beresford uspeva i vizuelno (u okviru skromnog budžeta) da nam te momente iz prošlosti dočara dovoljno uverljivo.

“Ladies in Black” nije remek delo, niti film o kome će se puno pričati. Ono što svakako jeste da je jedan od retkih savremenih “feel good” filmova koji uspeva da deluje i čedno i humano a opet da vam to ne deluje veštački i nametnuto… Pružite mu šansu…verujte u njega.

Na skali od (1-6) ocena: 4 –

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1081

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.