Red Dog (2011)

Ovo je priča o legendarnom psu koji je živeo u gradu Dampier

„Red Dog“ je australijski film iz 2011 godine za koji, verovatno, nikad pre niste čuli. Zanimljivo je kako je australijska kinematografija, koja nam je podarila buljuk poznatih režisera i još više poznatih glumaca, i dalje u zapećku, a u pitanju je, pored Britanske i Američke, jedina koja štancuje filmove na tom  istom „maternjem“ jeziku.

Promena situacije kod mene (o kojoj ste možda čitali ovde) dovelo je i do potrebe (porodičnog) gledanja filmova sa omiljenim kućnim ljubimcima koje nisu mačke. I tako, „naletih“ na crvenog psa.

I ne pokajah se.

Priča o „najpoznatijem psu na svetu“ predstavljena je kao mozaik različitih iskustava koji su stanovnici ovog gradića, negde u bespuću Australije (tamo gde se odlazi samo trbuhom za kruhom),  proživeli sa ovim Crvenim psom (koga fenomenalno “glumi” Koko).

Svako iz galerije ovih ekscentričnih ali i dobroćudnih  karaktera (skupljenih sa svih strana sveta te naravno i našeg) imao je različite interakcije sa njim i svakome je, na jedan ili drugi način, zauvek promenio život.

Kada posle nekih uvodnih 30ak minuta film dobije neku vrstu glavnih protagonista i tu neku glavnu priču, „Red dog“ postaje izuzetno snažna drama koja odlično balansira između smehotresno/simpatičnih delova (koji preovlađuju) i žestokih emotivnih momenata koji nas povremeno duboko potresu. Hoću reći, „Red Dog“ je jedan od onih filmova koji vas provozaju kroz spektar emocija i koji vas toliko vežu za svoje protagoniste da vam nije nimalo lako da se „oprostite“ od njih. I to sve čini na jedan jednostavan i prijemčiv način pre svega zahvaljujući odličnom scenariju i simpatičnim glumcima.

Sa tehničke strane, „Red Dog“ nije ispoliran i deluje kao da je mnogo toga, produkciono, improvizovano ali to je sasvim normalno za skromni budžet. Takođe, povremeno je tok priče, kako bih rekao, džambav (ako ova reč uopšte postoji ) i nisu svi delovi jednako ubedljivi, ali i ta nesavršenost daje nekakav poseban šmek.

Ja sam u „Red Dog-u“ prilično uživao. Nadam  se da će te i vi.

Na skali od (1-6) ocena: 4+

recenzija: Biograf

p.s. režiser ovog filma je Kriv Stenders koji je posle režirao i “Ubij me 3 puta”  Tim filmom je verovatno ubio i svoju karijeru…

Glumi i Josh Lucas, inače američki glumac (za koga sam  ranije bio ubeđen da je u stvari Australijanac), ali ni to nije pomglo da se “Red Dog” nađe na repertoaru američkih bioskopa

p.p.s. “Red Dog” je baziran na istinitoj priči a pre koju godinu je dobio i uslovni nastavak.

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.