Spiral aka Spirala straha: Novo poglavlje Slagalice strave (2021)

Ovo je stvarno grozan film

Dobra stvar je što sam nakon gledanja poslednjeg filma iz ove horor franšize morao da revitalizujem ocenu koju sam dao onom (ne)delu iz 2017 Jigsaw (2017) godine. Loša ? Sve ostalo je loše…

Ovaj lik Darren Lynn Bousman,koji sebe naziva režiserom, režirao je prethodno čak tri SAW filma (2,3,4) što me je prilično iznenadilo jer dvojka i nije bila strašno loša. Šteta što se Jigsaw (dok je bio živ) nije dočepao na vreme Bousmana jer 90-ak minuta “Spiral” je pravo mučenje…od početka do kraja.

(taman mogu u nastavku, koji će nesumnjivo uslediti, da jedna od sprava za mučenje podrazumeva gledanje ovog filma)

Priča je, ako ovo uslovno tako možemo nazvati, smeštena u univerzum Jigsaw-a. Neko ga imitira i ubija “pokvarene” policajce jedne policijske stanice. Slučaj vodi sin bivšeg policijskog načelnika, Chris Rock i Samuel L. Jackson, i njih dvojca su i jedni razlog zbog čega mi je uopšte palo na pamet da se okušam u gledanju “Spirale straha: Novo poglavlje Slagalice strave” (kakav genijalni prevod našeg bioskopskog distributera).

I dok je Samuel L. Jackson, u tih nešto par scena gde se pojavljuje, još i nekako gledljiv, Chris Rock je apsolutno nepodnošljiv…od početka do kraja.

Kao da su uzimali njegove najgore take-ove (kadrove). Nema šanse da bi i jedan normalan režiser rekao “Akcija”, pustio Rocka da izdeklamuje svoj tekst, i potom zaključio da je ovo što vidimo u filmu upravo njegov najbolji nastup. Doduše, Bousman ne ume da režira ni scene bez Rock-a a da budu fokusirane i barem, sa zanatske strane, relativno “normalne”…

Grozan je ovo film, u aspolutno svakom pogledu.

Na skali od (1-6) ocena: 1

recenzija: Gimitrije Verzić, duh sa dva plava oka

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 144

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.