In the Shadow of the Moon (2019)

Neprijatelji više nisu ono što su nekad bili....kažu nam u filmu "U senci meseca...koji nije polumesec".

Od režisera “Cold in July (2014)” Jim Micklea stiže nam ovaj ambiciozni triler koji je pravo sa festivala u Ostinu završio na Netflix-u (u pitanju je 100% Netflix produkcija) gde je, istog meseca (septembar 2019), doživeo i svoju world wide distribuciju.

Namerno ću izostaviti neke bitne činjenice dok vam opisujem osnovni sadržaj filma jer njegovi najbolji aduti se nalaze u prvoj polovini (trećini) sve dok je misterija i dalje prava misterija.

Da su autori “In the Shadow of the Moon” izostavili i prolog (odakle je gornji kadar sa američkom zastavom) verovatno bi uživanje u samom delu bilo nešto bolje jer taj prolog, nažalost, iskusnim gledaocima mnogo toga otkriva.

Priča započinje 1988 godine sa nizom čudnih smrtonosnih incidenata i taj početak je prilično spektakularan (ona scena sa autobusom). Policajac Thomas Lockhart (Boyd Holbrook) koji se nalazio u blizini jednog od tih događaja započinje istragu (sa svojim partnerom i dobrim drugarom) i otkriva da svaka od žrtava ima specifičnu ubodne rane.

U ovaj slučaj, nevoljno, uključuje ga glavni detektiv Holt (Michael C. Hall) ali ipak mu je Thomas šurak (znači brat njegove žene). Ubrzo pronalaze osumnjičenog i onda stvari pođu po zlu kada krenu u poteru.

Fleš forvard u 1997 godinu (nakon traumatičnih događaja od pre devet godina) i mnoge stvari su se promenile. Osim jedne…naime, u gradu počinje da se dešava novi niz ubistava koje kao da je počinila ista osoba iz 1988 godine…što je…nemoguće (a zašto shvatićete ako pogledate film).

I to je to…ne želim više ni ič od zapleta da vam otkrivam…

Opet to ne znači da vam mogu punog srca i preporučiti da pogledate ovaj film. Naime, kada se otkrije ta glavna misterija (a to se dešava već oko polovine filma) “In the Shadow of the Moon” kreće silaznom linijom…pravo ka veoma lošoj završnici.

A tek kada otkrijete koji su stvarni motivi za sva ova dešavanja bićete gurnuti u američko propagadno blato koje ” “In the Shadow of the Moon” donose veoma kratak rok upotrebe. Bila je to 2019 godina i možda su “morali” da snimaju takve projekte.

Sada smo na izmaku 2021 godine a realnost u Americi je daleko gora nakon što su “ispunili” ciljeve tog i sličnih holivudskih (ne)dela iz tog perioda. Leni Rifenštal je barem snimala spektakularno lepe filmove bez obzira što su bili čisti politički pamfleti…

Na skali od (1-6) ocena: 2

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1084

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.