Reprise aka Repriza (2006)

Prvi deo buduće (samo tematski povezane) tzv. "Oslo trilogije" Joachima Trier-a koja je zaključena 2021 sa "The Worst Person in the World".

Dvojca mladih pisaca (u pokušaju), drugara još iz detinjstva, u isto vreme šalju svoje rukopise izdavačima. Jedan će odmah imati uspeh i objavljenu knjigu, drugom će reći da nema talenta.

Phillip (to je onaj sa knjigom) postaće književna zvezda i ubrzo doživeti nervni slom koji će ga dovesti do pokušaja samoubistva. Erik (“netalentovani”) će nastaviti i dalje da piše…a ovo je tek početak priče koju će te gledati u debitantskom ostvarenju Norvežanina Joachim Trier-a.

Naravno, kada sam prvi put čuo za ovog Trier-a pomislio sam, kao i Vi to jest svi, da je možda sin/rođak/unuk/tetka od onog Trier-a, jer obojca su Skandinavci i režiseri. To je valjda dovoljno da budu u rodu ? Kakve veze ima što je jedan Danac a drugi Norvežanin… sve vam je to isto… i sigurno je do filma došao preko veze…

Ali kada se vratimo iz srpske paranoje u realni svet shvatićete da je Trier (Joachim) u ovaj film uložio i srce i dušu i nesumnjivi talenat i napravio nezaboravni (i savremeni) portret mladih u toj hladnoj Norveškoj u koji sam poveravao 100%.

Mislim, možda se tamo samo drogiraju i bave najgorim nepočinstvima (a ništa od toga nema u filmu) ali ja želim da verujem da je “Reprise” “real deal”.

Ubitačnog tempa ova drama će u svojih stotinak minuta, kroz niz dramatičnih ali i često komičnih trenutaka, sažeti niz minijatura i mikro sudbina raznih aktera (od kojih bi mogli napraviti još 10 različitih filmova) nikada ne gubeći iz fokusa odnos dvojce prijatelja.

Prosto je neobično gledati neki novi film (dobro, nije baš nov, priznajem) koji u centru ima muško prijateljstvo a da on nas ne odvede “tamo” gde su nas ovi novi “navikli”.

Živeli Trirovci !

Na skali od (1-6) ocena: 4/4+

Film sam odgledao na online platformi MUBI. Ako se prijavite preko linka imate 30 dana za džabe...
Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1108

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.