Het Vonnis aka The Verdict (2013)

Belgijski sistem na ispitu...

Belgija. Film odgledan 22 marta 2016 . Tog dana… Belgija beše ceo dan na TEveu

1. Ovaj film  će te poželeti da pogledate zbog:
Teško da ćete baš sami odlučiti da pogledate “The Verdict”. Možda ga uhvatite  na drugom kanalu neke nacionalne TV u nekom terminu pred ponoć. E, sad… ne mogu da kažem da je baš on i od esencijalnog značaja za vaše filmsko iskustvo ali jeste, doVučića, ovo jedan pristojan mali film.

2. Glavni razlog zbog čega će te ga (možda) odgledati do kraja:

Sama špica/naziv filma se pojavljuje nakon tragičnog događaja dovoljno brutalno i emotivno prikazanog da ćete poželeti da ga pogledate dalju sudbinu našeg (anti?)heroja.


3. Dvougao:

Upravo ta dalja sudbina, tj. trenutak kad “The Verdict” pređe sa lične, gotovo intimne drame Luca Segersa, u društveno angažovanu sa uperenim oštricama ka belgijskom političkom establišmentu je i glavni problem. Ne, ne prodaje nam reditelj i scenarista Jan Verheyen ovde muda za bubrege, apsolutno je dosledan u prikazu sudskog sistema i veze sa politikom i čini to prilično vešto ali tada, jednostavno zaboravlja na našeg junaka koji postaje puki posmatrač, delić medijsko političke mašinerije koje je pokrenuta protiv i za njega. Pitanja koje nam “The Verdict” postavlja poput toga da li je dozvoljeno uzeti pravdu u svoje ruke kada sistem zakaže i da li je to put u anarhiju jesu (uvek) aktuelna ali time što je naš junak u duge dve trećine filma praktično gurnut u stranu, “The Verdict” ozbiljno gubi na toj emotivnoj strani.

Na kraju,  ni mi gledaoci ali ni Luc Segers (koga odlično tumači Koen De Bouw) ne “doživi” katarzu niti dobije “presudu”…

Režija: Jan Verheyen

  Glume: Koen De Bouw, Johan Leyesen,Verle Baetens

Na skali od (1-6) ocena: 3+

recenzija: Biograf

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.