Run (2020)

Za majčinsku ljubav nema granica...

Od autora (Aneesh Chaganty/Sev Ohanian) onog super zabavnog trilera “Searching” na izmaku prošle godine (oktobar) pojavilo se, na raznim online platformama (zvanično, na Hulu), novo, ako ne baš super, onda svakao i dalje zabavno, ostvarenje.

Chloe (Kiera Allen) je tinejdžerka, vezana za kolica, koja je čitav svoj život provela u (izolovnom) domu sa svojom majkom Diane (Sarah Paulson Bird Box (2018)), zbog niza bolesti koje je dobila, pretpostavljamo, prevremenim rođenjem (koje vidimo na samom početku filma).

[my_movie_db id=546121]

Chloe-ina svakodnevna rutina podrazumeva ispijanje neophodne šake lekova a jedinu sreću/radost predstavljaju povremeni izleti do obližnjeg gradića na napr. neku matine bioskopsku predstavu.

Ali, “svemu lepom dođe kraj” te, naše drage “junake” zatičemo u trenutku kada Chloe nestrpljivo iščekuje odgovore za prijave na koledž, a njena majka, od te silne sreće gotovo i plače (kao na gornjoj slici).

Veoma brzo ćemo otkriti da “nije sve tako crno” već je i crnjle (Vukov rečnik, prvo, otpozadi, izdanje), jer, kada Chloe otkrije da lekove koje ispija svaki dan (te šarene, pardon, zelene pilule za lilule), kriju drugu etiketu/recept ispod njenog imena, krećemo putem koji se, ne baš tako retko ide…putem napr. “Misery“.

Mračne tajne o njenjoj majci i o situaciji u kojoj se sama nalazi počinju da isplivavaju na površinu, a sve ono što je do tada Chloe-i delovalo normalno, u skladu sa novo otkrivenim činjenicama, sada deluje lažno i veoma, veoma opasno.

To je i osnovna/glavna mana filma “Run”. Naime, bazična ideja nije nimalo originalna a još veća nevolja je što smo slične filmove o hendikepiranim (zbog bilo kakvih razloga) osobama koji se odjednom nađu u dramatičnim i klaustrofobičnim okolnostima, i pod terorom jednog ili više manijaka već gledali u boljim verzijama (napr. upravo ta Misery).

Na sreću Chaganty/Ohanian možda ovog puta nisu bili previše scenaristički inspirativni ali su dovoljno režiserski talentovani da nekim, naizgled jednostavnim, filmskim “trikovima” naprave, u pojedinim trenucima i izuzetno, uzbudljiv triler…što bi ono rekli, pravi Hičkokovski.

Ne mogu toliko zakerati na samoj priči (poput napr. ipak nedovoljno objašnjenih motiva da Chloe tako iznenada i tako snažno započne da sumnja na majku i njenu privrženost/ljubav) kada vizuelno “Run” uspeva da u nekoliko situacija, u tom skučenom kućnom prostoru, izazove one poznate dobre vibracije u stomaku (a koje ne vode ka odlasku do toaleta) koje su sve ređe u današnjim filmovima.

“Run” je trebao da doživi svoju bioskopsku premijeru za “Mothers day” u maju, 2020 godine, ali je, zbog Covid-a, završio na torren…ups…na Hulu. Verujem da bi mi uživancija bila daleko veća da sam ovih 90ak minuta odgledao na velikom platnu zajedno sa drugom publikom…grickajući kokice i navijajući za našu Chloe…

Na skali od (1-6) ocena: 3 +

*Kiera Alllen koja glumi Chloe, ne samo da je debitovala ovim filmom nego je, nažalost, i sama primorana da koristi kolica u svom životu, te nam “Run” donosi i jednu sasvim drugu, van filmsku, dimenziju prilikom gledanja…ovu informaciju sam saznao tek nakon što sam ga pogledao, ali mislim da će vam biti od koristi

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1080

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.