The Conjuring: The Devil Made Me Do It aka Prizivanje zla: Đavo me je naterao (2021)

When all the dark clouds roll away And the sun begins to shine I see my freedom from across the way And it comes right in on time

Treći deo popularne horor franšize (koja sa sporednim tokovima čini ukupno 8 filmova) ima do sada najkomplikovaniji naziv i najmanje komplikovan zaplet.

Znate da i nisam neki preterani ljubitelj Conjuring-a (The Conjuring (2013) i The Conjuring 2 (2016)) ali nisam ni nekakav mrzitelj (Ocene su se kretali od 3+ do 3-). Takođe, znate da je glavna mana ovog serijala već ugrađena u njegov genetski kod prilikom “rođenja” i da je to nešto sa čim jednostavno morate da se pomirite kada ulazite u ovaj svet.

Ponovljam se, ali što da ne :), ako filmove zasnivate na “stvarnim” događajima ali pre svega na likovima ljudi koji su neki još živi (Ed Warren (Patrick Wilson) je preminuo u 79 godini 2006 a Lorraine Warren(Vera Farmiga) ima 88 godina…pardon, nema više…i ona je umrla 2019 godina…ali neću da ispravljam prethodne rečenice), a ako više i nisu, tih godina sigurno su bili živi, onda ste veoma ograničeni što se tiče izazivanja “opasnosti”. Jednostavno, sigurni ste da se ovom bračnom paru ništa neće desiti…a to je već dovoljno da vam se smanji interesovanje…

Ovom trećem delu ne pomaže ni to što je i najobičniji od sva tri…naime, sam slučaj i nije nešto spektakularan (bazira sa na istinitom sudskom procesu u kome jesu učestvovali Warren-ovi ali je odbrana “Đavo me je naterao” bila, odmah u početku, odbačena od strane sudije), a ta sporedna priča i njihova istraga je…meh….

Za vas koji će te ga te gledati evo kompletnog sadržaja filma. Na početku Warrenovi rade isterivanje đavola iz klinca sa jedne od gornjih slika ali demon uskoči u telo tipa koji potom ubije drugog tipa a onda se ispostavi da u stvari isterivanje đavola ne može izgurati kako treba ako se ne poništi nekakva opaka kletva…plus tu se pominju i neki satanistički kultovi (u jednoj sceni Lorraine kaže da su satanisti slabi tokom dana i da je najbolje veći deo posla završiti tokom dnevne svetlosti…u sledećoj sceni već je noć a oni izgleda ko da su tek krenuli da obave taj “posao”). Na kraju filma, Warren-ovi su živi i uglavnom zdravi.

Ovog puta nema režisera James Wan-a (Death Sentence (2007)) već je projekat poveren Michael Chaves-u koji je ipak odlučio da debituje pre ovog filma sa onim prokletim prokletstvom tj. The Curse of La Llorona (iz istog Conjuring univerzuma). Korektan je Chaves i ne verujem da bi, sa ovakvim scenarijem, i Wan bio mnogo bolji… ali svakako nedostaje Wan-ova stilizacija i način kako nam je predstavljena epoha u kojoj se radnja dešava. Ovde je u pitanu 1981 godina ali da nisam pročitao taj natpis tokom filma ne bih mogao da pogodim period…toliko je sve nekako…bezlično….

Zbog dve stvari sledi ocena koja sledi tj. onaj plus na nju.

Prva je stari dobri dr. Walter Bishop iz serije Fringe (glumac John Noble)

a druga je što su izabrali ovu pesmu Van Morrisona za sam kraj

Na skali od (1-6) ocena: 2+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1085

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.