Searching (2018)

Inteligentni scenario, ubedljivi glumci i vešta režija uspeli su da jedan mali kamerni film originalnog vizuelnog koncepta učine nezaobilaznim na listi filmova iz 2018 koje morate obavezno pogledati...

Postoji nekoliko razloga zbog čega vam toplo preporučujem ovaj film. Prvi, ljubitelji misterija/trilera naći će u njemu dovoljno originalnih i zanimljivih rešenja koji ga čine i više nego solidnim ostvarenjem u tom žanru.

Drugi i najbitniji, ovo je sigurno najbolji film (koji sam odgledao) koji koristi koncept interneta. Postoji puno (uglavnom loših i manje loših) filmova čija radnja je kompletno pokrivena onim što vidite upravo dok čitate ove redove, to jest, raznim web sajt-ovima (od opšte poznatog facebook-a do nekakvog YouCast-a) preko video chat-ova. Sva moguća gadget skalamerija je korišćena za snimanje “Searching”-a, od GoPro i mini dv kamera,preko dronova do Iphone-a, ali budžet nije prešao, za holivudski film, mizernih milion dolara (uz fenomenalnu zaradu od 75 milona)

Glavni junak je samohrani otac David Kim (John Cho) koji kreće u potragu za svojom kćerkom koja se nije vratila nakon što je, navodno, prespavala kod drugarice. Davidova potraga (koju gotovo interaktivno pratimo) nas vodi putem društvenih mreža, mobilnih aplikacija i svih mogućih elektronskih tragova. Veliku pomoć, kao glavni istražitelj ali vremenom i prijatelj, mu pruža detektivka Rosemary Vick (Debra Messing).

Prosto je neverovatno kako je scenarista, režiser ali i debitant Aneesh Chaganty uspeo da sa ovako, ipak vizuelno ograničenim konceptom, napravi izuzetno uzbudljiv i povremeno hičkokovski napet film. Istovremeno, “Searching” je i edukativno štivo za roditelje čija su deca zakoračila u ovo današnje tinejdžersko doba i koji blage veze nemaju šta se sve može desiti kada im se dete loguje u virtuelni svet.

Osnovna mana “Searching”-a je naravno i njegova glavna vrlina jer ovakav vizuelni izbor za svih 102 minuta mora ispoljiti i svoje mane, poput povremenog pada tempa i nemogućnosti da neke scene učini dovoljno vizuelno atraktivnim.

Na skali od (1-6) ocena: 4

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.