Licence to Drive (1988)

Jedan od klasika tinejdžerske komedije sa kraja osamdesetih godina

Greg Beeman. Verovatno sam jedan od retkih koji svaki put pomisli, kada pročita njegovo ime na špici neke popularne (ili manje popularne) TV serije (od JAG-a, Nash Brigdesa do napr. Vegas-a ili Touch-a), zašto ovaj odlični reditelj gubi vreme na televiziji. Jer, ova urnebesna komedija  (i meni definitivno jedan od omiljenih tinejdžerskih filmova  iz tog perioda) je upravo i debitantsko delo gospodina Greg Beeman-a koji je te daleke 1988 godine imao tek 25/26 godina.

Prosto je neverovatno da je reditelj, koji je u ovom svom debiju pokazao gotovo savršeni tajming za geg i koji je napravio definitivno najbolju komediju sa tandemom”dva Coreya” (Haim i Feldman), samo nekoliko godina kasnije, okončao svoju filmsku karijeru nakon još dva filma. Doduše, nisam pogledao ni “Bushwhacked” a ni “Mom and Dad Save the World”, i oba imaju katastrofalne kritike ali ipak… Nemoguće je da je Beeman napravio tako loše filmove ? Nemoguće, zar ne ?(moraću da proverim, upravo sam oba pronašao na net-u)

Bilo kako bilo, za vas koji “nikad čuli niste” ni za Haim-a ni za Feldmana a kamoli za “Vozačku dozvolu” evo par reči o sadržaju ovog skrivenog blaga iz osamdesetih (mada, koliko vidim, većini vajnih kritičara ovo blago je više na nivou “Porodičnog blaga”… i to iz one završne faze) . Naš junak je šesnaestogodišnji Les Anderson (Corey Haim) koji je, što se ono kaže, fatalno zaljubljen u mercedes. Ali ne, ovaj Mercedes nije iz neke nemačke fabričke hale, već je u pitanju prelepo čeljade pod tim imenom, školska lepotica (mlađana Heather Graham u praktično svojoj debitantskoj ulozi) koja pojma nema da naš Les i postoji.

Sticajem okolnosti, Les-u se ukaže prilika da Mercedes izvede u provod, i to “subotom uveče”. Ali, nevolja je što nije uspeo da položi test za vozačku dozvolu,  a još veća ta što to njegovi roditelji veoma brzo otkrivaju te ostaje i bez dozvole za vožnju a bome i bez dozvole za izlazak. Ono što sledi je varijacija napr. na temu filma “After Hours” (1985) te Lesa i njegove drugare te noći sustižu raznorazni i urnebesni problemi.

“Licence to Drive” je daleko od savršenog filma, središnji deo je malo razvučen, a neke situacije u kojima se nađu naši omladinci nisu previše originalne, ali je zato, zahvaljujući šarmu glavne ekipe i talentu iza kamere, sve ovo upakovano u smehotresnih 90-ak minuta, te mu puna srca opraštam sve te (malobrojne) mane.

“Vozačka dozvola” je i danas, nakon gotovo 30 godina, odlična komedija kojoj zub vremena nije nimalo naškodio. Savremenoj publici možda će smetati nepretencioznost i jednostavnost ovog filma ali znate šta ? Baš me briga 🙂

Na skali od (1-6) ocena: 5-*

* ocena u rubrici “Ne dirajte mi uspomene”

 

In memoriam Corey Haim (1971-2010)
Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.