Run All Night (2015)

Bila je ovo jedna od najdužih noći u mom životu...

Kada su u pitanju ovakvi filmovi Liam Neesona (a tačno je 10 godina od prvog „Taken“-a)  nikada ne očekujem nekakve vrhunske akcione trilere koji će pomerati granice.

Očekujem samo dve stvari. Da budu zabavni i da ne budu (previše) glupi. „Run All Night“  ima sasvim solidnu (ako ne i baš originalnu) početnu premisu o dvojci prijatelja sa one strane zakona koje sticaj okolnosti dovede u situaciju da se moraju okrenuti jedan protiv drugog. Kada znamo da njih glume Ed Harris i Liam Neeson to može biti samo dodatni plus. Ništa manji plus nije činjenica da se u prvoj trećini filma sve fino dozira. Kroz male ali efektne  momente gotovo odmah su nam jasno profilisani likovi  njihovih sinova (zbog čijih postupaka će i doći u situaciju da postanu krvni neprijatelji). Ne, nema ovde ničeg što nismo već ranije viđali ali nekako sve ovo, na početku, deluje kao iskreni omaž starim dobrim B filmovima.   Uvod nam daje temelje za potencijalno odličnu priču…možda mi je zbog toga i razočarenje veće nakon odgledanog onoga što sledi…

Ali onda, otprlike kada na scenu stupa profesionalni ubica (glumi ga neko po imenu Common) otkrivamo da poneki put dobri temelji nisu garancija da će građevina izdržati pod teretom (svojih ambicija…i ovog Commona. Njegov lik i čitav njegov „story arc“ je mogao i morao da bude isečen).

Kada krene ta „trka čitave noći“ i jurnjava kriminalaca (i policajaca) za ocem i sinom koji su u bekstvu,  „Run All Night“ se pretvara u dosadan, monoton i nerazumno razvučen (114 min. kao 1114 min.). Ono što bi po “defaultu” moralo biti i najuzbudljiviji  (potera i obračuni) ovde je i najgori  deo fima.

Kada vidimo način na koji je razrešen glavni sukob između Harrisa i Neesana (a njihova međuigra čini ovaj film, ako ništa drugo, barem gledljivim) upitamo čemu sve ono što je prethodilo tome, ako je već moglo ovako. A tek kada ukapiramo da nam do kraja ostaje još dobrih 20ak minuta shvatimo kako autori scenarija nisu imali pojma kako da se izbore sa ovim likovima. Prosto vam bude  žao što su ova dva glumačka veterana potrošena na ovako generički dosadni loš film.

Možda sam i previše puta upotrebio reč dosada ali to će mi biti  glavna asocijacija kada mi neko pomene „Run all Night“

Režija: Jaume Collet Serra

Glume: Liam Neeson, Joel Kinnaman,Bruce McGill,Vincent D’Onofrio, Ed Harris

Na skali od (1-6) ocena: 2+*

 recenzija: Biograf

* ovaj plus na ocenu samo zato što je glavnom junaku nadimak Grobar.

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1085