Emma. (2020)

iz reklamnog materijala: Ovo je blistava satira društva i odrastanja, u kojoj Ema mora proći kroz donošenje pogrešnih odluka u izboru udvarača, kako bi pronašla ljubav koja je oduvek bila tu.

“Ema” (po romanu Džejn Ostin) se pojavila u bioskopima u februaru prošle godine, u ono doba pre “kolere”, ali i pre nego što je Anya Taylor-Joy (The Witch (2015)) stekla planetarnu popularnost zahvaljujući seriji “Damin gambit”.

Ema Vudhaus je, kao što kaže gornji natpis, lepa pametna i bogata, mlada devojka koja živi na imanju sa svojim ocem (uvek divni Still Crazy aka Još uvek ludi (1998) Bill Nighy) i kojoj je jedina zanimacija, provodadžisanje. Ona će spojiti Peru i Zlatu, Miku i Milku, Vestona i Tejlorku čak i kada oni sami ne znaju da “odgovoraju jedan drugom” tj. da su idealni partneri, bar po Eminom mišljenju.

Naravno, ne da sebi ne može naći para nego ga i ne traži, jer Emu to ne zanima. Takva je lepa Ema…

Problemi po nju i po one koje je uplela u svoju “ljubavnu mrežu” nastaju kada otkrije da i nije tako savršeni čitač ljudskih duša i da njeni postupci mogu izazvati i ozbiljne posledice.

Naravno, u svetu Džejn Ostin, tu su uvek i ugledni džentlmeni, divne dame i razne ljubavne zavrzlame.

[my_movie_db id=556678]

“Emma.” je debitantsko ostvarenje Autumn de Wilde koja je eto u svojoj petoj deceniji odlučila da iz sveta modne fotografije i muzičkih spotova zakorači u svet filma.

Autumn de Wilde je ovde koristila snimke sa svog venčanja jer je (sada bivši) muž bio bubnjar ove grupe

De Wilde se pokazala kao sasvim umešna režiserka koja uspeva da izvuče iz ipak jednog, sad već klasičnog teksta, dovoljno duha i vrcavosti. Naročito je to vidljivo u prvoj polovini filma, u onom delu priče u kojoj Ema još uvek nema sopstvene probleme i sve deluje razigrano i dinamično.

Već na početku, kada Bill Nighy, bukvalno uskoči u film, “Emma” odmah dobija ubrzanje i polet koje ga nosi tokom te veoma efektne prve polovine.

U toj drugoj polovini, pre svega zbog strukture samog književnog dela koje je toliko puta korišćeno (ne mislim na sam roman Ema već na pravila tog ljubavnog žanra), nema nikakvih iznenađenja i sve će se završiti upravo onako kako ste i očekivali. Neki put je i to sasvim dovoljno za uživanje.

Na skali od (1-6) ocena: 3+/4-

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.