Pitch Black (2000)

Odavno nisam gledao ovoliko tupav film.

Transportni svemirski brod zbog kvara pada na, naizgled, napuštenu planetu. Taj pad, sa početka filma, inače izgleda prilično spektakularno ali kao da su čitav budžet za specijalne efekte potrošili za te scene. Nakon toga, film izgleda otprilike ovako:

Pitch Black se potom pretvara u klasičan slešer/monster film s’tim što se dešava na “pustoj” planeti. Elem, da ne trošim previše reči na ovaj “spektakl” jer to ovaj film ne zaslužuje. Njegovih 109 minuta traje kao 109 sati, a likovi se, pa i po standardima koji važe napr. za serijal “Petak 13”, ponašaju veoma glupo

Iz nekog, meni totalno nepoznatog razloga, Pitch Black je stekao nekakav kultni status pa su čak, u poslednjih 18 godina, snimljeni i, uslovno rečeno, nastavci. Tačnije, Ridik (Vin Dizel) je dobio svoju uspešnu i lukrativnu franšizu. Da li ih uopšte vredi gledati nakon ovakvog traljavog početka ?

Ali ko zna. Možda sam u trenucima gledanja ovog remek dela bio pod uticajem nagorih narkotika te mi se zato nije svideo. Moraću da promenim dilera…ili filmski ukus.


Na skali od (1-6) ocena: 2

recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka 

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 144

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.