The House on Sorority Row (1983)

Još jedan slasher iz slešerske faze ovog slešerskog sajta...

Studentska šala ili što bi rekli Amerikanci “prank” pođe nesrećnim tokom i završi se sa smrću upravnice imanja na kome se nalazi kuća “ženskog bratstva” tj. “sestrinstva”. Uprkos tome, iste noći one organizuju ludu žurku koja se pretvara u masakar a “The House on Sorority Row” u još jedan zaboravljen (da li?)  slešer film tipičan za period u kome je nastao.

1. Ako ste pravi filmofil ovaj film  će te poželeti da pogledate zbog:

2009 godine je napravljen svojevrsni rimejk “Sorority Row”. Zašto bi uopšte neko pokušao da napravi novu verziju nečega što ni u originalu nije bilo zanimljivo ? To je pitanje za one koji će pogledati taj rimejk. Nakon originala stvarno nemam nameru da se izlažem novim mukama.

2.  A  gledali smo ga :  

 Jednoga dana, u tačno određenom trenutku, doći ćete i vi u situaciju da jedino što možete da uradite, jedino što vam preostaje jeste da pogledate film pod simpatičnom nazivom “Red u kući sestara”. Nastojite da taj momenat maksimalno odložite.

3. Glavni razlog zbog čega će te ga (možda) odgledati do kraja:

Nada da će se možda film umesto slešera pretvoriti u orgiju skidanja majci i zajedničkog kupanja u bazenu. Ali avaj. Nade su pokopane i potopljene. Naročito kada vidite ko će se zapravo okupati u bazenu.

4. Dvougao:


dobro:  Ovaj film je pravi, strejt horor. Onakav kakvi su se pravili nekada (tačnije tih godina). Nema ovde za’ebancije, (ne)duhovitih pasaža, razvlačenja (nažalost ni puno svlačenja), suvišnih preokreta/twistova, nepotrebnih jump-scare-ova. Glumci su dobri. Postoji i ta neka atmosfera a i film ne vređa (previše) inteligenciju.

loše: Upravo taj vajb starih horora čini “Sestrinsku kućicu” zastarelom i monotonom. Kao što rekoh, postoji ta neka atmosfera, ali šta vredi kada je ta atmosfera uglavnom odlična za zevanje. Neka ubistva “vidimo” van kadra, tačnije ne vidimo, i lepa je ta ideja debitanta Rosmana da se poigra sa svetlošću i senkama, ali jednostavno to ne fukcioniše ovde. Rosman nije dovoljno talentovan/spretan da napravi istinski jezivu/napetu scenu. Ni sama priča nije  nešto originalna. Šta reći kada ću film najviše pamtiti po pojavi benda “4 out of 5 doctors” za koji do tog trenutka nisam nikada čuo a koji su mi svojim frizurama/nastupom bili beskrajno simpatični. Doduše, pesme sam im već zaboravio.

5. Šta bi bilo kad bi bilo:

  Da nisam ovaj film pogledao ? Onda ne bih pogledao još nekoliko (zaboravljenih?) slešera (valjda znate šta znači ova divna srpska reč “slešer”?) iz osamdesetih o kojima ću tek pisati .

  Režija:  Mark Rosman

  Glume: Katherine McNeil, Ellen Davidson

Na skali od (1-6) ocena: 2+

recenzija: Biograf

 

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1079

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.