Il sesso della strega aka Sex of the Witch (1973)

Veštica ? Nema ovde neke prave veštice...a vala nema ni nekog seksa...

Kada matori i bogati Hilton umre, testamentom svo svoje bogatstvo (a sudeći po onom što nam je prikazano u pitanju je jedno oronulo veliko imanje ) ostavlja mladoj familiji (matora, super našminkana ujna/tetka koja živi u gradu ne dobija ništa).

I kao što je red u takvim situacijama, neko ih počne ubijati jednog po jednog, te se broj naslednika smanjuje dok se imovina za deobu, proporcionalno broju mrtvih, uvećava. Ovako otprlike izgleda smisleni siže ovog opskurnog, nisko budžetnog, uslovno govoreći, giallo koji, u stvari i nije giallo. Možda je najbolje, ako već želimo da ga žanrovski svrstamo u neki koš, prepisati sa italijanske wiki stranice

erotico, grottesco, orrore

Dakle, ‘ajmo redom

erotico: “Il sesso della strega” ima veoma lepe glumice i stvarno, sa te vizuelne strane, uprkos skromnoj produkciji, ovaj film nije naporan za gledanje. Mnoge od njih ćemo videti i u toplesu, ali ovo je i za to doba, a naročito za ovo današnje, prilično čedno. Dakle, zaboravite na “Seks sa vešticom” (kada odgledate sam kraj shvatićete koliko je ovaj naslov bukvalan, tj. šta označava Sex na engleskom).

grottesco: Osim jedne bizarne scene smeštene u nekakav noćni klub a koju prati smešna rok pesma ovde je sve mnogo više besmisleno nego groteskno. Zaplet je labavo vazdušast, odnosi među likovima nepostojeći (ako isključimo ono iz prethodnog pasusa), motivi nejasni a gluma, uz par izuzetaka, na nivou amaterskog pozorišta doma penzionera.

orrore: Negde pri početku desi se to jedno klasično krvavo ubistvo koje nam na veliku scenu dovodi  f jednog od upečatljivijih inspektora iz ovakvih filmova .  Upečatljiv po tome što metodom inspektora Kluzoa i mlađeg brata Šerloka Holmsa počne sprovoditi istragu. Mada, ovo nije  toliko loše da je smešno…jednostavno je loše. Ali reditelja (i scenaristu) Elo Pannaccia  misterija i horor nimalo ne interesuju u ovom filmu te što bi i mi razbijali glavu oko toga.

“Il sesso della strega” je od onih filmova koji ćete ne samo odmah zaboraviti nakon gledanja nego vam neće nešto prijati ni samo gledanje.

Samo zbog ove simpatične, ali takođe zaboravljive muzičke teme, ipak ću mu dati prelaznu ocenu. To što postoje i gori treš eksploatorski filmovi u evropskoj/italijanskoj kinematografiji tog doba, nije nikakva uteha…naprotiv.

Na skali od (1-6) ocena: 2

 

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1081

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.