The Sinner (2017-?)

Ko bi rekao da misterija o tome zašto je neko postao ubica (a ne ko je ubica) može biti ovako interesantna.

Kada nakon nekih desetak minuta Cora (za divno čudo, brilijantna Jessica Biel), mirna domaćica i mlada majka, u sred bela dana, iznenada masakrira mladića na plaži, shvatamo da misterija kojom ćemo se baviti u “The Sinner”-u nije Ko već Zašto. Upravo to se i pita iskusni detektiv Harry Ambrose (Bill Pullman u životnoj ulozi) koji preuzima, na oko, veoma lagan slučaj, jer ubica ne samo da je uhvaćen i ne samo da se zločin odigrao pred mnogo svedoka, već Cora (ubica) i priznaje zločin. Nedostaje samo motiv. Zašto bi neka osoba, pa bilo to i u stanju pomračenja uma, zgrabila nož kojim je pre toga svom sinčiću ljuštila koru kruške , i potom tim istim nožem nanela brutalne smrtnonosne ubode nekom koji se sasvim slučajno, sa grupom prijatelja, zatekao na toj plaži ?

Bill Pullman as Detective Harry Ambrose — (Photo by: Peter Kramer/USA Network)

“The Sinner” je neobično privlačna serija za gledanje i ako se bavi mračnim stranama ljudske psihe o kojima, najčešće, ne želimo ništa da znamo. I dok u početku možda i mislimo da znamo put kojim će nas ovo prošlogodišnje (prijatno) iznenađenje kablovske televizije USA network (inače podružnice NBC) odveseti, kako se radnja i epizode raspliću, a zaplet sve više komplikuje, shvatamo da nas čeka mnogo zanimljiviji i intrigantniji put ka finalnoj, a nakon gledanja mogu slobodno reći, šokantnoj destinaciji.

Mada “The Sinner” povremeno (a što se bližimo kraju sve češće) od gledaoca zahteva da zanemari hladno razumsku logiku (jer ovo Zašto pokreće hiljadu drugih zašto) na planu igranja sa našim emocijama “Grešnik” gotovo savršeno plete mrežu te smo, u toj poslednjoj osmoj epizodi, toliko već u nju upetljani, u taj lavirint osećanja nemoći, strepnje i sažaljenja, da nas i rasplet, taj konačni odgovor na “Zašto?”, koji (kao što već rekoh, hladnih emocija, napr. sutradan ujutru), i nije baš zadovoljio na tom logičkom planu, to ne umanjuju snagu kojom ova serija sve vreme odiše.

Mislim da će “The Sinner” polarizovati publiku. Ja sam u onoj grupi kojoj svi ti neki dodatni aspekti priče, poput napr. seksualno bračno mazohističkih problema koje ima detektiv Harry Ambrose ili racionalizacije objašnjenja zašto određeni likovi svojim postupcima u ključnim trenucima možda i ruše čitavu postavku, u svojoj suštini uopšte ne smetaju.  Gledao sam je na Netflix-u, epizodu za epizodom, što bi ono rekli, “izgarajući” da vidim šta sledi i kako će se sve ovo završiti što je prilično neobično jer, kao što rekoh, od početka znamo ko je ubica.

I mada mi razum kaže drugo ovog puta biram pre svega srce i dajem ovu ocenu

Na skali od (1-5) ocena: 4

recenzija: DeHičkok

 

p.s. za prvi avugst je najavljena premijera druge sezone ove serije. Ne brinite ništa, ova priča je totalno zaokružena, a u drugoj sezoni se sa nekim likovima sigurno nećemo družiti.

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 210

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.