Naked (2017)

Goli dan mrmota. Bolje zvuči kada se izgovori nego kada se pogleda....

Nisam ljubitelj filmova familije Wayans. Nisam doduše ni neki znalac njihovog opusa jer ih zaobilazim u širokom luku. Sa teškom mukom nazirem negde u dubini memorijskih čipova da sam neki od Scary “Strašnih” Movie pogledao bar delimično. Sa još težim hardverskim oštećenjima zakleo bih se da sam starijeg Damon Wayans-a i pogledao u par dobrih filmova ali ni jedan nije „njihov“, ni jedan nije „Wayans“.

„Naked“ me je privukao dovoljno zanimljivim trejlerom jer se bavi starim dobrim SF paradoksom ponavljajuće vremenske petlje (ala „Dan Mrmota“). Nema godine (i godišnjeg doba ) a da nam filmska industrija ne podari/ne uvali neku varijaciju na ovu temu. Ovog puta je u pitanju (verovali ili ne) rimejk jednog švedskog filma iz 2000 godine, koji se zove, opet nećete verovati, “Naken”.

Glavni junak je zarobljen u danu svog venčanja, tačnije u jednom satu koji počinje sa njegovim golim/“ko od majke rođen“ buđenjem u pokvarenoj kabini lifta pa sve do zvuka crkvenih zvona 60 minuta kasnije. U stvari, šta da vam prepričavam kada je sve u trejleru

Ono što je dobro u „Naked-u“ jeste da je, bez obzira na blagorodnu/”guzu dalo” temu za toaletnu  vrstu humora, ovde humor, za divno čudo, veoma dobroćudan. Nema ovde povraćanja,prdenja, podrigivanja i duvanja/drogiranja, niti nekih žestoko „bezobraznih“  „ha ha ha“ psovki i dosetki. Takođe, meni je ovaj Marlon simpatičan a ni ostali glumci ne iritiraju…previše.

Problem koji ja imam jeste da za film koji zvanično traje 96 minuta deluje kao da traje 196. Razlog tome je naravno taj što je „Naked“ , osim što je dobrodušna, često i neduhovita komedija.

Koliko će vam „Goli u liftu“ biti smešni  zavisi od ličnog smisla za humor. Na primer, ona scena kada se Marlon Wayans po prvi put susreće sa grupom motociklista. Ako vam je ta sekvenca urnebesna, sve sa onim Marlonovim kreveljenjem i plesom, onda „Naked“ morate obavezno gledati… Ukoliko vas je gotovo sramota dok posmatrate kako se ovaj (već rekoh simpatičan) Waynas blamira dok vam sekunde prolaze kao minuti  onda preskočite „Naked“.

Nevolja sa ovim „testom“ je ta što je za njegovu primenu neophodno da  stignete do tog momenta  a ako ste već tamo, bez obzira na rezulatat „testa“, glupo je da sada odustanete na pola puta. Pogotovo što „Naked“ definitivno ima nekoliko fino smešnih momenata.

Ova recenzija je,kao što vidite, apsolutna beskorisna. „Naked“ nije dovoljno loš da bi ga sahranio ali takođe nije dovoljno dobar da bih ga preporučio…. Pošto je u pitanju originalna Netflix produkcija, i već plaćate pretplatu, bacite pogled i na ovu ponudu. U suprotnom, ne trudite se da svučete „Naked“…. ha,, ha, ha….“ svučete Naked/Golog“ shvatate ? HA HA HA ….ha….

Na skali od (1-6) ocena: 2+

p.s. zanimljivo je da “mladu” glumi veteranka Regina Hall (47 godina) koja je od svog oca u filmu, Dennisa Haysbert-a mlađa za čitavih 17 godina

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.