Serenity aka Spokoj (2019)

Neo noir triler koji će, pokazaće se, mnogo više biti Neo nego Noir

Budite spokojni. Ništa nećete propustiti ako nikada u svom životu (ne) pogledate “Spokoj“. Da li on zaslužuje trenutnu titulu najgoreg ocenjenog filma iz 2019 ? Verovatno ne. „Serenity“ definitivno nije dobar film ali, ako ubacimo kategoriju gledljivosti, „Bird Box“ mi je napr. bio daleko naporniji za gledanje (ali o njemu otom potom)…a i premijerno je prikazan poslednjih dana 2018 godine.

Matthew McConaughey (kako daleko sada izgleda njegova trijumfalna 2014 godina) je ribar koji živi na ostrvcetu Plymoth. Preživljava tako što izvodi bogataše u lov na tune (i druge ajkule) na svom brodu koji se, naravno, zove „Serenity“. Opsednut je lovom na jednu džinovsku tunu i ima čudne vizije svog sina (naročito kada se kupa go). Nije još  dovoljno star, ali njegov lik kao da je otrgnut sa stranica Hemingvejovog „Starac i more“, što je dodato pocrtano time da je ostrvce Plymoth verovatno jedno od onih sa Key Westa (u blizini Majamija) na kojima je Hemingvej provodio “najlepše godine”.

Uskoro stiže njegova bivša draga, sa divnim predlogom. Ako joj ubije (sadističkog…a kakvog drugog?)) muža dobiće 10 miliona dolara. Plus, njihov zajednički sin (gotovo autistično opsednut video igricama) biće siguran i spašen od ludog poočima.

Plavuša je Anne Hathaway.
Kada se desi taj famozni twist (zbog kog valjda mrze ovaj film) neke stvari i filmski izbori, kako snimiti određene kadrove scenariste i reditelja Stepvena Knight (koji iza sebe ima znatno respektibilniju “Peaky Blinders” filmografiju) postaju jasniji. To ne znači da  i film postaje bolji ali lepo je znati da napr.  “180 stepeni Anne Hataway” nije posledica toga što je snimatelj bio pijan.
Mada taj preokret nije uopšte nešto originalan(čak bi rekao da je prilično predvidljiv) osnovni problem koji imam sa ovim pretencioznim scenarijom jesu papirnati likovi sa lažnim, često presmešno odglumljenim emocijama, koji kao da su zalutali iz nekih drugih jednako loših filmova. Neubedljivo ali na neki absurdni način ipak gledljivo. Da je možda snimljen ’90ih prošlog veka “Serenity” bi bio smatran klasikom…. maaa…. samo u Steven Knight snovima…

DVOJKA.

Na skali od (1-6) ocena: 2

recenzija: Biograf

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1079

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.