Frozen II aka Ledeno kraljevstvo 2 (2019)

"Into the Unknown" nije dobio oskara. Čak sam film nije uspeo da se ugura u nominacije za najbolji crtać...

Holivudski crtaći su i dalje najvitalniji segment filmske industrije što se tiče kvaliteta onog što nam isporučuju na velikim (i malim) ekranima. Čak i kada su u pitanju nastavci popularnih crtanih franšiza neki put su oni čak i bolji od svojih prethodnika. U većini, ako već i nisu bolji, u pitanju su solidni crtaći.

Nastavak Frozena nije u toj grupi. I ako smo s’ pravom mogli očekivati da se gotovo savršen original ne može doseći, ipak sam mislio da će novi doživljaji drage ekipe (Elza, Ana, Olaf, Kristof, Sven) biti i dalje uzbudljivi i smešni.

Nisu…. Ni uzbudljivi… ni previše smešni. Ni pesme nisu pamtljive i za razliku od prvog dela ovde uglavnom guše samu radnju.

A ta radnja, tok priče ? Sven i Kristof su praktično gurnuti u stranu veći deo filma, Olaf je i dalje izgubljeno simpatičan naivan sneško belić ali ni on u ovoj priči nema neku svrsishodnu svrhu.

Elsa i Ana, mada i dalje centralni karakteri, opet su veći deo radnje razdvojeni a sam “story arc” (kako bi ovaj termin, dođavala, preveli na srpski, nije samo priča a definitivno nije međupriča) je takav da praktično potire neke bazične stvari iz prvog filma i uvodi novu mitologiju zbog koje dešavanja iz originala sada tumačimo u drugačijoj perspektivi. Što, generalno, i nije problem da su ti noviteti poboljšali priču. Nisu…naprotiv…samo je postala neinteligentno komplikovanija.

Problem je i što u “Frozen II” nemamo antagonistu niti bilo šta slično onoj “fori” sa princom Hansom.

Opet, animacija je i dalje vrhunska, film je gledljiv i ne verujem da će deca imati ovako ozbiljne zamerke na njega. Njima je bitno samo to što su se nakon 6 godina njihovi junaci vratili a devojčicama je i dalje drago što su ovde one glavne…mnogo više nego u prvom delu.

Na skali od (1-6) ocena: 2 +

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1081

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.