Bad Education aka Loše obrazovanje (2019)

Kako izgleda poslovanje jedne prosečne škole u Srbiji...

U stvari, “Bad Education” nije originalna HBO produkcija. Sticajem “covid aka korona” okolnosti, ovaj film, premijerno prikazan na HBO pre koju nedelju (tačnije 25 aprila), postao je jedan od onih o kome se ozbiljno “priča”.

Da je normalna situacija, da bioskopi rade, svi bi sada pisali i pričali o, napr. “Novim mutantima”.

Kad bi se zezali…ovaj film nikada neće pustiti u bioskope 🙂

Pokazalo se da je HBO napravio sjajan potez kada je u septembru prošle godine, za tada skupih 17.5mil $, pazario ovaj film nakon njegove premijere na festivalu u Torontu.

Ne samo da je u pitanju film koji je okupio ipak reprezentativnu glumačku postavku na čelu sa i više nego raspoloženim Hugh Jackman-om, kome podršku pružaju jednako dobri Allison Janney, Ray Romano a i mladolika Geraldine Viswanathan koju neki možda pamte iz zabavnog “Paketa“, već je i “Loše obrazovanje” dobar film.

Zasnovan na stvarnim događajima i ljudima, ova priča o karakterističnoj naivnosti Amerikanaca tj. spremnosti da više veruju ljudima nego što je napr. u nas običaj, provučena kroz prizmu pronevere u jednoj školi na kraju je ispala jedna zanimljiva studija ljudskih karaktera.

Film je namerno propušten kroz taj neki poluhumoristički ton te kada stvari počnu da se raspliću i nama gledaocima biva prosto neprijatno i neverovatno da su tako “dobri” ljudi činili ovake stvari.

Doduše, pretpostavljam da sam slučaj kojim se bavi jeste, sa američkog aspekta nešto što dužno zaslužuje pažnju. Nažalost, kod nas, sasvim je normalno da direktori škola sklapaju dilove kojima bogate svoje lične bankarske račune (mala ispravka…više vole keš).

To nam je, što bi rekao Čola “u krvi”… nešto sasvim normalno i očekivano…nešto što svako radi.

Mada, za razliku od protagonista škole Roslyn School District na Long Island-u, naši barataju sa manjim sumama novca.

Upravo zbog toga što je nenormalno kod nas normalno, samo film koji bi se bavio nekim poštenjakom koji pokušava da se odupre korupciji i grabljenju za sebe, bio bi kod nas kontroverzan.

Što jes’, jes’..Odavno nismo snimili neki naučno fantastični film.

Na skali od (1-6) ocena: 3 +

recenzija: Gimitrije Verzić, duh sa dva plava oka

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 144

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.