Ray Donovan – sezona 1 (2013-?)

Epska saga o porodici Donovan.

Ako me pamćenje dobro služi, Showtime je lansirao ovu seriju, sada već daleke, 2013 godine kao neku vrstu zamene za mega popularnog “Dextera” kome je te godine išla i poslednja sezona.

Smeštena u Los Anđeles ova, svakako epska, priča o porodici američkih Iraca ima sve sastojke prestižnih filmskih saga poput “Kuma”. Ne poredeći naravno domete sage o Korleonima sa sagom o Donovanima želeo bih samo da istaknem nesumnjive uzore i ambicije koje su autori imali kada su kreirali svoje snažno televizijsko čedo.

Okupljena je ekipa vrhunskih glumaca na čelu sa Liev Schreiber i naročito ovde impresivnim Jon Voightom koji je te 2013 godine imao već 74 godine. Priča počinje upravo sa izlaskom najstarijeg Donovana iz zatvora, smeštenog tamo na nekih 20 godina zbog,ispostaviće se veoma brzo, zločina koji nije počinio.

Prvo što će Mickey Donovan uraditi jeste da u rodnom Bostonu izvrši surovo ubistvo. U međuvremenu, njegov sin Ray, u LA se suočava sa nizom stadardnih problema koje mora da reši jer mu je to i posao. Naime, on sa svojom odabranom ekipom, a za agenciju kojom rukovodi iskusni Ezra Goldman (Elliott Gould ), otklanja sve probleme slavnih i bogatih. Kada kažem sve bukvalno mislim na sve, bio to leš prostitutke u krevetu nakon overdoziranja, snimci seksualnih odnosa sa transvetitom ili obična prevara…obično ubistvo.

Dok Ray pokušava da svoju porodicu (suprugu i dvoje tinejdž dece) skloni od svojih mutnih poslova povratak njegovog oca uneće kataklizmične promene za sve. Mali kamičak bačen u vodu koji je možda izazvao talasić pre 40 godina sada se pretvara u cunami koji preti da sve potopi i zauvek razori.

Ann Bidermana, kreatorka ove serije, se ne libi da se ovde bavi i najkontroverznijim temama. Pedofilija pod okriljem crkve je samo jedna od narativnih niti, dok je korupcija u FBI, policiji i pravosuđu samo šlag na torti.

Suštinski ovo je porodična drama “par excellence” sa likovima koji su “veći od života” prožeta efektnim dijalozima i odličnim razvojem likova. Osim glavnih glumaca, prva sezona Ray Donovan-a donosi i nekoliko veterana koje smo možda zaboravili (Rosanna Arquette mi odmah pada na pamet) ali sačuvao bih ta fina iznenađenja da sami otkrijete.

Prva sezona ima i logičan završetak, dovoljno efektan da služi i kao kraj serije ali istovremeno dovoljno uzbudljiv za nove doživljaje naših posrnulih junaka. Zbog toga, bez puno premišljanja, ocena koja sledi je :

Na skali od (1-5) ocena: 5 –

recenzija: DeHičkok

p.s. ne sumnjam da će uslediti sezone koje će biti i znatno slabije nego ova prva…ali o njima…otom potom….

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 210

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.