Prey for the Devil aka Đavoli plen (2022) (nuns on the run pt.2)

Možda i jesu neki rođeni za egzorcizam ali ono što je sigurno da nisu svi rođeni da snime dobre filmove na tu temu.
U ovom mini serijalu od 3 teksta pričaćemo o horor filmovima koji u svom fokusu imaju uvek zabavne časne sestre. Redosled tekstova je isključivo hronološki i kako smo koji film odgledali...oDpozadi. To što je oTpozadi nema nikakve veze sa ovom temom tj. sa opaticama ali će možda imati  ako budemo pravili specijale o ovom zanimljivom filmskom podžanru koji se popularno zove "nunsploitation" i koji je cvetao tokom sedamdesetih godina prošlog veka...

Za razliku od prvog “Consecration aka Posvećenje zla (2023) (nuns on the run pt.1)” iz ovog (možda se ponavljam ali moram da napišem) opet genijalnog serijala tekstova o horor opaticama u ovom je i glavna protagonistkinja časna sestra. Kovrdžava plavuša.

Veoma je bitno to što joj te uvojke kose vidimo ispod marame jer stvarno ne pamtim (osim onih filmova “pomenutih” u uvodniku) neki film gde časne sestre ovako nehajno nose svoju uniformu a da to niko i ne pomene.

Prava je svetska pošast demonskih (za)posedanja širom planete i katolička crkva shvata da sadašnjim tempom obuke, a naročito nakon nedavne (2020) smrti Max von Sydow-a, nema šanse da ima dovoljno stručnjaka za isterivanje đavola.

Legendarni Max von Sydow imao je te 1973 godine tek 44 godine.

Zbog toga Crkva otvara nekoliko elitnih škola za egzorciste a onu američku smešta u Boston. Naravno, samo sveštenici mogu da je pohađaju dok opatice, osim za zabav…pardon za molitve, mogu da prisustvuju (nekim) predavanjima ali ne i onim ključnim za ritual kojim se teraju đavoli.

a jednu vrstu tih rituala je primenjivao Bata Živojinović u filmu “Čudo neviđeno”

Glavna junakinja je Sestra En (tako se zove ta plavuša) koja ne samo da pokazuje izuzetno interesovanje a vala i talenat za ove egzorcističke teme nego je i sama, kao mala, imala susret sa jednim demonom koji je zaposeo njenu dragu majku…

Umalo da zaboravim najvažniju stvar. U podzemnom nivou ove škole nalazi se najsavremeniji zatvor/smeštaj za one obolele od đavola i iz kojeg bi bekstvo bilo nemoguća misija čak i za Tom Kruza. Mislim, sve radi na dugme i senzore… znate ona pokretna vrata kroz koja ulazite u neku napr. prodavnicu koja se, kao magijom, sama otvore i za vama zatvore. Pa nešto tako ali još više kul…eto tako izgleda taj zatvor.

Virginia Madsen je psiholog koji procenjuje da li se pacijent samo folira ili je stvarno posednut

Oni najteži oboleli se smeštaju na još jedan niži nivo koji uglavnom služi da sveštenici imaju praktične vežbe…za isterivanje demona.

Sestra En otkriva da demon koji je zaposeo jednog pacijenta u stvari silno želi upravo nju…jer ona je Ana i ona ne ume lepo da namesti svoju maramu. A to je odlika onih sa posebnim darom.

En u poseti pacijentima

“Đavoli plen” je, uslovno, zabavan na nivou same priče jer se non stop nešto dešava. To što se dešava sve ono što i očekujemo jeste značajan problem ali daleko značajniji je taj što ova ekipa koja je snimila film i ne ume da napravi neku naročito napetu scenu…pa čak ni uzbudljivu.

Sama završnica donosi ideju za potencijalni nastavak (kojeg gotovo sigurno neće biti jer je film pukao na blagajnama) koja je možda i jedina koju niste očekivali.

Sad kada je se setim možda bi horor sa takvom opaticom bio stvarno zabavan.

Na skali od (1-6) ocena: 2

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1080

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.