Grabbers (2012)

Oni koji redovno odlaze u kafane imaju realnu šansu da prežive ovu vanzemaljsku invaziju.

Ova irska horor komedija iz 2012 godine sasvim je nezasluženo skrajnuta i uglavnom nepoznata široj publici.

Kada malo ostrvo negde kod Irske obale zadesi invazija vanzemaljskih krvožednih bića pokazaće se da je jedna, ne baš dobra, osobina lokalnog policajca Garda Ciarán O’Shea (Richard Coyle koga prepoznajemo iz komične serije “Coupling“) presudna u borbi protiv ovih čudovišnih pijavica. Naime, O’Shea je konstantno pijan a ova stvorenja ne vole krv obogaćenu alkoholom.

U filmu nema DJ Žeksa koji bi probao sa ozoniranjem krvi kao lek, ali i bez njega, “Grabber” je prepun galerije raznovrsnih otkačenih i ludih likova. Neko od njih će doživeti i najgoru sudbinu…što samo znači da biti lud (ili se praviti lud) ne znači ništa kada se susretneš sa opravdanim gnevom… žednih monstruma.

Budžet filma je, za ovakve prilike, prilično impresivan. Nekih 5 miliona dolara je dobro utrošeno za fine specijalne efekte (koji ne liče da su CGI što je dobro) i izgled ovih malenih a opakih krvo pijavica.

Još jednom lutrija pomaže britanski film

“Grabbers” na žalost nisu uspeli da finasijski opravdaju očekivanja pa su (neslavno) propali na bioskospkom tržištu. Da li je razlog tome što se ljudima nije svideo ovaj miks istinskog horora i satire, taj što režiser Jon Wright ipak nije Edgar “Shaun of the Dead” Wright.

Hoću reći, mada film ima povremeno brilijantnih momenata, kao celina ipak ovo nije ispalo onako kako je moždo moglo biti. Početna ideja je gotovo genijalna ali sa njom nije učinjeno bog zna šta. Humor na nivou zgodne dosetke sa opijanjem dobro funkcioniše u prvoj polovini filma ali antiklimaktična slabašna završnica pošteno remeti krajnji utisak.

Ipak, i kao takav, moja preporuka.

Na skali od (1-6) ocena: 3 / 3+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.