Explorers (1985)

Sada mi je jasno zašto nikada nisam imao neku veću želju da pogledam ovaj kultni film.

Kažu da je glavni razlog što je ovaj film Joe Dante-a (i to samo godinu dana nakon super uspešnih Gremlina) doživeo krah na bioskopskim blagajnama te 1985 godine sticaj nesretnih okolnosti. Nedelju dana ranije pojavio se “Povratak u budućnost” a premijernog vikenda svi su, navodno, gledali “Live Aid”.

Šio mi ga Đura. “Explorers” jednostavno nije dobar film i sasvim zasluženo je ljosnuo na zemlju kao i (u jednom trenutku) onaj “svemirski” brod koji naši glavni junaci (a dečaci) naprave u dvorištu.

Postoji i realistično objašnjenje što je ova dečija SF priča u kojoj su debitovala dva velika glumca (Ethan Hawke i River Phoenix koji nažalost nije uspeo da ostvari svoj pun potencijal zbog svoje prerane smrti) i koja, moram reći iz meni nepoznatih razloga, uživa neku vrstu kultnog statusa, prošla kao bos po trnju nakon premijere.

O tome, na kraju teksta. A sada, zašto je “Explorer” loš film.

Nakon interesantnog početka (sva deca u filmu su veoma dobra u svojim ulogama) u kojem upoznamo Bena koji sanja čudne snove i njegovog drugara, vršnjaka i genijalca, Wolfganga i kada se im pridruži, na izgled problematični a suštinski prava dobrica Darren, sledi i najbolje parče filma.

To su one scene kada prave svoj svemirski brod (uz pomoć mikro čipa koji je konstruisao Wolfang po Benovim crtežima nastalim po njegovim snovima…ovo je stvarno početna/glavna fora/ideja ovog filma i ma koliko vam možda suludo zvučala, u univerzumu samog filma sasvim je opravdana i možete je prihvatiti) .

Ne kažem da je ta prva polovina filma savršena, vidi se da je film prošao kroz grdne muke, ali ona je sasvim pristojna za jedan dečiji film. Naivnosti (i zastarele ILM specijalne efekte) su podrazumevane i oprostljive za ovakav tip filma.

Ono što je neoprostivo jeste zadnja trećina “Explorers”-a. Ono je katastrofa. Sramota. Na šta to liči…sve vreme sam se nadao da će se neko od junaka u jednom trenutku probuditi i da će sve biti san… ali avaj…

Doduše, mala deca će lakše oprostiti onaj “užas” iz završnice. Pretpostavljam da je to sve bilo zamišljeno kao šarmantno, mapetovsko i još sa vrhunskom “Mis sveta” porukom “mir u svetu”, a tu nam je i, scenaristički zgodan, mali twist na kraju koji ne dođe do izražaja zbog svega onog prethodnog “užasa”.

Možda prepoznajete Amandu Peterson kojoj je ovaj film bio neka vrsta pravog debija pred ‘breaktrough’ iz 1987 godine. Ali o njoj, njenoj tragičnoj sudbini i legendarnom filmu u kojem je glumila neki drugi put

Za kraj, dužan sam da vam ispričam prave razloge što je ovaj film, na kraju, ispao ovako. “Explorers” je prvobitno bio predviđen za bioskope krajem avgusta ali su producenti doneli odluku da mu pomere premijeru za prvu polovinu jula, kako su tvrdili “idealnu da pokida blagajne”.

Joe Dante praktično nije imao završenu verziju filma u trenutku kada su mu producenti saopštili šta očekuju. Na montažnom stolu je, kako kaže, ostalo gotovo 90 minuta neiskorišćenog materijala, a mi bi smo, možda, dobili sasvim drugi film da je neko bio strpljiv…

Na skali od (1-6) ocena: 2 / 2+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1080

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.