A Serious Man (2009)

Ako ništa drugo, filmovi braće Koen su uvek interesantni i, uglavnom, zabavni za gledanje.

Ja nikada nisam bio od onih koji su “otkidali” na njihove filmove. U stvari, “Barton Fink* mi je toliko uništio njihovu reputaciju (pre toga stečenu biserom poput svog debija “Krvavo prosto” i otkačenog “Arizona junior“)  da sam se retko kada nakon toga odlučivao da odgledam neki njihov film.
 Uprkos superirornom “Fargu“…

Tako, što mojom lenjošću ali pre svega nedostatkom vremena, nisam, do sada, pogledao ni “No Country for Old Men” (barem u trenutku nastanka ovog teksta 2015 godine, u međuvremenu odgledah taj fenomenalan film) pa čak ni “Velikog Lebovskog” (i dalje nisam…sramota)…zato, moje reči o autentičnosti i temama kojima se bave braća Koen, možete slobodno okačiti mačku o rep…ali pre toga…pročitajte ovo što sledi.

Koliko znam, bez obzira na svoje jevrejsko poreklo i neke svoje junake (jevrejske “provicijencije”) ovo je  prvi bratski film koji se direktno bavi religijom.
 Naš “ozbiljan čovek” Larry Gopnik  je oženjen, profesor fizike na lokalnom univerzitetu neposredno pred izbor za redovnog predavača, ponosni otac dvoje dece (sin pohađa hebrejsku školu i sprema se za bar micvah).

Larry smatra da vodi idealan život sve dok se njegov izmaštan, nerealan svet, počne obrušavati pred njegovim očima…

“A Serious Man” je, kao i uvek kod braće Koen, crna komedija, vešto, kao i uvek, režirana, sa nekoliko ubedljivih i neobično neočekivanih rešenja (na primer, gotovo gotski horor komični početak ), i sa zanimljivim likovima (od glavnih do sporednih).
 I, kao i uvek sa filmovima braće Koen, ili ćete prihvatiti njihov izmaštani, nerealni (što nikako nije mana) filmski svet i u njegovoj ekscentričnosti uživati ili jednostvno nećete…
 Sve zavisi od vašeg raspoloženja…

Ovog puta ja pripadam onoj drugoj grupi. “A Serious Man” jednostavno nije moj “cup of tea”. Uprkos kameri Rogera Deakinsa, uprkos odličnom Stuhlbargu… a i mrzim ovakve neodređene krajeve…mada… ništa na samom kraju i nije toliko neodređeno… kao i Schrodingerova mačka.

Režija: Joel i Ethan Cohen
Glume: Michael Stuhlubarg, Richard Kind, Sari Lennick

Na skali od (1-6) ocena: 3 +

* Barton Fink ću sigurno pogledati još jednom. Daću mu i treću/četvrtu šansu, čisto da vidim da li utisak koji sam stekao pre 20ak godina i dalje stoji…postojano kano klisurine

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1080

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.