Love and Monsters (2020)

Mešavina avanture, horora, komedije,fantastike i romantike koja na kraju, naravno, donosi i pomešana osećanja...

Ovaj Paramount srednjo budžetni film (30 mil.$) je bio planiran za bioskope tek za par meseci, u februaru 2021. Sasvim sam siguran da bi se isplatio jer ima dovoljno privlačnih “sastojaka” za današnju tinejdž publiku.

U glavnoj ulozi je njihov miljenik Dylan O’Brien koga su pratili po bespućima trilogije o “Lavirintu” a neki (napr. ja) u onoj kultnoj MTV seriji o “Mladom vukodlaku” (a u tom tekstu sam, ako se ne varam, izjavio da je Dylan najtelentovaniji među tom ekipom…što se pokazalo veoma proročki…)

Kažu da je i ova devojka sa postera, Jessica Henwick, popularna među tom (starija) dečijom publikom jer je glumila u nekoliko Marvelovih TV serija (koje nisam gledao) a pojavljuje se i u “Underwater-u” sa početka godine (e o njemu sam pisao ovde). Sudeći po listi filmova koji nas tek očekuju sa njom (doduše ne u glavnim ulogama) njeno vreme tek dolazi.

Tu je i producent Shawn Levy koga (ne)znate zbog mnogo čega, ali za ovu priču je bitno da je čovek producirao “Stranger Things“.

I scenario, tj, osnovni koncept Brian Duffield-a (The Babysitter (2017)), svakako jeste interesantan.

U postapokaliptičnom svetu preživeli pripadnici ljudske vrste se kriju po izolovanim podzemnim skloništima. Apokalipsa je nastala kada je čovečanstvo odlučilo da preteći asteriod koji se kretao ka planeti Zemlja uništi raketnim napadima (Brus Vilis i ekipa se već penzionisala).

Rakete su bile punjene nekakvim hemijskim komponentama koje su se, gle čuda, nakon eksplozije, raširile po površini i izazvale mutacije (nekad malih) organizama u čudovišna gigantska stvorenja.

Ovo sve saznajete u uvodu, iz usta našeg brbljivog junaka Joel Dawson (Dylan O’Brien). Takođe, saznaćete da je on i veliki strašljivac koji nema sreće u ljubavi (svi su, u toj njegovoj komuni, u sretnim vezama, dok je Joel samo levo smetalo). Otkrićete (a i sam će vam reći) da je dobar u kuvanju…i pranju posuđa.

(“Love and Monsters” i inače pati od prevelike ekspozicije, kao da publika ne bi bila u stanju da neke stvari sama ukapira)

Kada Joel, preko radio stanice, otkrije da je njegova devojka iz doba pre apokalipse još uvek živa i da se nalazi u skloništu udaljenom tek pišljivih stotinak kilometara, odlučuje da je vreme da odbaci strahove i da se suoči sa izazovima.

Izlazi na površinu i kreće u avanturu…u ime ljubavi. A tu su i, kako nam i sam naziv filma kaže, čudovišta. Dakle, sledi nam veoma zabavnih 2 sata ?

Pa…i ne baš.

Michael Rooker u ulozi gotovo istog lika kao i iz “Ostrva fantazija

Pre svega, “Love and Monsters” ne traje dva sata ali svakako deluje da je tako. Takođe, Dylan jeste šarmantan i ima harizmu ali ona mu ne može pomoći kada (često) tekst koji izgovara jednostavno nije smešan…preciznije, nije smešan koliko su autori mislili da jeste…

Mnoge replike, koje guše radnju, mogle su komotno da budu odsečene. Pošto je film namenjen tinejdžerskoj publici većina čudovišta nije uopšte strašna, što i nije problem, da u završnici nemamo, napr., jedno “čudovište” koje kao da je izmilelo iz “Male sirene” (mislim na crtani). Eto vam ga antiklimaks u klimaksu…

Akcija je korektno snimljena, specijalni efekti su mogli biti i bolji i krajnji utisak jeste da je ovo gledljiva porodična zabava koju ćete zaboraviti već u trenutku kada krene odjavna špica.

Neki put je i to dovoljno. Kao još jednu pozitivu, rekao bih da “Ljubav i čudovišta”, za razliku od većine koje su ove godine imali svoju online premijeru, stvarno izgleda kao projekat namenjen velikom platnu. Siguran sam da bi i doživljaj bio nešto drugačiji u mračnoj bioskopskoj sali…

Na skali od (1-6) ocena: 3

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1080

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.