Whistle Down the Wind aka Zvižduk niz vetar (1961)

"Jesus Christ, kakav je ovo film...."

Mada naslov “Zvižduk niz vetar” vuče na neki naš stari partizanski film u pitanju je klasik Britanskog dečijeg filma koji se 2005 našao i na listi BFI (British Film Institute) “50 filmova koja morate pogledati do 14 godine”.

U pitanju je prilično impresivna lista filma u koju su uključeni mnogi biseri svetske kinematografije (napr. na mestu br. 1 je italijanski klasik Vitoria De Sike “Kradljivci bicikla” iz 1948 a već na drugom je “E.T.” Stivena Spilberga…stvarno zanimljiva lista, proverite i sami…. )

Da li zbog toga što sam daleko od te 14 godine ili zato što i sama tema i nije toliko zanimljiva, mene “Whistle Down the Wind” i nije nešto impresionirao.

Veoma jednostavna priča, smeštena u englesku provinciju Lancashire, prati grupu dece, pre svega devojčicu Kathy (Hayley Mills) koja na farmi, u štali, naiđe na povređenog čoveka mistično/bradatog izgleda koji u polusvesnom stanju, na njeno pitanje “Ko si ti?” odgovori “Jesus Christ” padevši opet u nesvest.

Alan Bates u svojoj prvoj glavnoj ulozi

Taj odgovor je dovoljan da deca zaključe da je u pitanju stvarno pravi Isus koji se eto vratio na zemlju….pravo u njihovu štalu. Uskoro, sva deca iz sela bivaju uključena u čuvanje tajne i negovanje ranjenika, ne sumnjajući ni malo da je osoba kojoj pomažu u stvari begunac pred zakonom.

Film je prepun direktnih alegorijsko/metaforičkih osvrta na bibliju i ljubitelji toga štiva verovatno će više uživati u samoj priči. Muzička tema Malcolma Arnolda (Most na reci Kvaj) je takođe postala klasik a njena bezbrižna melodija možda najbolje i govori o karakteru filma koji ćete gledati

https://youtu.be/QAA1Ux7w-qE

Da…rekao bih da je “Zvižduk niz vetar” i previše dečiji (što mu jel’te i nije neka mana jer je u pitanju dečiji film).

Za naivnost zapleta zaslužan je pre svega istoimeni roman iz 1959 koji je napisala Mary Hayley Bell. Ne bih vas ja previše davio sa ovim detaljima da upravo njena ćerka ne glumi onu malopre pomenutu devojčicu Kathy. I da ne pomislite da je Hayley Mills sada tu upala preko veze moram vas ugnjaviti i sa činjenicom da je ona već pre ovog filma imala zavidnu i veoma uspešnu karijeru u nizu Diznijevih dečijih filmova.

Ko je otac Hayley Mills sami otkrijte ali izgleda da dar za umetnost teče u neograničenim količinama njihovim venama jer njen sin je lider benda “Kula Shaker” Crispian Mills.

Na skali od (1-6) ocena: 3 +

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1096

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.