The House That Dripped Blood (1971)

4 priče o 4 standardne horor teme u filmu koji, na sreću, ne traje i 4 sata.

Amicus je bila britanska producentska kuća koja je u svojih petnaestak godina života (1962-1977) izrodila nekoliko kultnih filmova ali nije uspela da dostigne a kamoli prestigne slavu Hammer studija koji je takođe bio specijalizovan za horore.

Kao što vidite sa ovog “postera”, Christopher Lee i Peter Cushing su glavne zvezde ove produkcije. Za razliku od “Horor Ekspresa” Lee i Cushing neće uopšte zajedno deliti ekran.

Nije to zbog toga što su, inače veliki prijatelji, u tom trenutku bili zavađeni već zato što je “The House That Dripped Blood” tipična Amicus produkcija a kad to kažem, mislim na to da je u pitanju omnibus priča.

Film se sastoji iz četiri priče koje, naravno, povezuje ova kuća što kaplje krv, i inspektor Holloway koji pokušava da utvrdi šta se desilo sa poslednjim njenim stanarom, usput slušajući horor priče o prethodnim…stanarima.

Prva, sa Denholm Elliott, je i najmanje ubedljiva…a u nekim trenucima gotovo i smešna. Denholm je pisac u potrazi za inspiracijom. Piše horor priče i misli da će useljenjem u ovu kuću, zajedno sa svojom suprugom, otkriti nove unutrašnje motive za pisanje.

Ono što će otkriti jeste da ubica o kojem piše možda i nije samo izmišljen karakter već neko ko ga progoni u stvarnosti.

U trećoj, Cristopher Lee glumi samohranog oca, koji je sa svojom ćerkicom novi stanar uklete kuće. Kao pomoć za “uzgajanje” deteta, unajmljuje dadilju a ona ubrzo otkriva da osim kuće i njeni novi poslodavci kriju mračne tajne.

Ako, pak, gledate ovaj film redom, onda ipak, nakon prve sledi druga priča. U njoj, Peter Cushing, otkriva misteriozni muzej voštanih figura (gde se nalaze lutke raznovrsnih zločinaca) u obližnjem gradiću.

Četvrta priča je i najzabavnija (ako smem uopšte taj termin ovde da rabim).

Veteran horor filmova, ostarela zvezda (Jon Pertwee koje pamtimo pre svega kao (trećeg) Doctor Who-a) snima film u kome glumi vampira. Odseda u ovoj kući dok traje snimanje a onda otkriva i da ono što snima možda i nije samo filmska fikcija.

Na kraju, ovaj film je solidan reprezent upravo Amicus produkcije. Ne naročito kvalitetan ali relativno gledljiv i zanimljiv pre svega vintage horor ljubiteljima.

Na skali od (1-6) ocena: 3 –

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.