Countdown (1968)

If you believed they put a man on the moon Man on the moon

“Countdown” je već te svoje premijerne 1968 godine bio zastareo film. Danas, pet decenija kasnije, bitan je samo zbog toga što je u pitanju prvi pravi film Roberta Altmana (California Split (1974)) i zbog toga što u njemu, po prvi put zajedno, glume James Caan i Robert Duvall.

Zasnovan na romanu The Pilgrim Project (Hank Searls) iz 1964 god. ovo je, uslovno SF, priča o misiji na mesec. Kosmička trka, tj. rivalstvo na svim mogućim planovima, koje je vladalo tih godina između dve najveće svetske sile, SSSR i USA, dovelo je do najvećih otkrića i napredaka i u “svemirskoj” tehnologiji. Da li ste se ikada zapitali, kako je moguće da se čovek spustio na mesec 1969 godine, sa onim teh. razvojem iz tog doba, a evo, 50 godina kasnije i dalje je to jedini svemirski “objekat” na koje je ljudsko stopalo ostavilo trag…

Elem, da vas ne gnjavim filozofiranjem… U “Countdown”-u Rusi, pardon, Sovjeti, planiraju da pošalju prve ljude na Mesec te, naravno, iste planove imaju i Ameri, pardon, Ameri….

Na tom tajnom projektu pod nazivom Pilgrim dugo već radi Chiz (Robert Duvall) i on je spreman za put.

Problem se javlja kada Rusi donesu odluku da pošalju civile na tu misiju. Mada je NASA civilna “kompanija”, astrounaut Chiz je ipak bivši pripadnik (i oficir) američke avijacije, te, uz protivljenje Chiz-a, zadatak dobija njegov pomoćnik Lee (James Caan).

Imaju četiri nedelje do lansiranja za koje će morati da se dobro pripreme ali i izglade međusobne odnose. Inače, plan za mesec je fenomenalan. Lee treba da sleti na Mesec, zatim da odšeta do drugog broda koji je već sleteo (i emituje signal), i tamo provede najmanje dva meseca a gotovo sigurno i godinu dana, dok mu NASA ne pošalje brod sa kojim će se vratiti na zemlju.

Kao što rekoh, ovo je prvi veliki film Roberta Altmana. Njegov debitantski (niskobudžetni) “Delikventi” iz davne 1957 godine doneo mu je priliku da počne raditi na televiziji (napr. na serijalima poput “Bonance” ili “Alfred Hičkok vam predstavlja”) gde je dobro ispekao zanat. Mislim, to “pečenje” se vidi i u “Countdown-u”. Vidi se da ga je režirao neko ko zna da obavlja taj posao…doduše, uopšte se ne vidi da je to u pitanju Altman.

To i ne čudi jer su ga producenti, upravo zbog “Altmanovštine” otpustili tokom postprodukcije filma. Pokušao je ovde Altman da primeni svoj stil (pre svega onaj njegov čuveni zvučni miks) ali, Warner Bros nije želeo da neki, ako ne baš junoša (Altman je imao 42 godine tada), onda barem početnik, pokvari sjajnu saradnju sa NASA-om koja im je omogućila da koriste autentične lokacije (ako ne računamo lokacije Meseca).

“Countdown” je prilično ravan film, bez nekakve velike drame, sa smešnom (u vizuelnom pogledu) završnicom i sa solidnim glumcima koji se trude da ubrizgaju nekakav život u bezvoljni scenarijo…

Ako vas interesuje kako je stvarno izgledala misija na Mesec (koja se izistinski odigrala samo godinu dana kasnije, 1969) pogledajte “First Man aka Prvi čovek na mesecu (2018)“. Ako vas interesuje kako se snimaju pravi SF filmovi pogledajte film koji je premijerno (1968) prikazan samo nekoliko nedelja pre “Countdown”-a. Mislim, naravno, na “2001: Odiseju u svemiru” koja izgleda, kada se uporedi sa ovim filmom, kao da je stigla iz neke druge galaksije….kao da ih dele svetlosne godine a ne samo nekoliko dana između dve premijere.

Istovremeno, gledanjem ovog filma saznaćete zašto je NASA odlučila da angažuje Kjubrika da snimi ono, naravno svi to znamo, lažno spuštanje na Mesec… pre svega lažno jer se jasno vidi da kada gledaš Zemlju sa Meseca, Zemlja je okrugla…a svi znamo da je Zemlja ravna ploča…

I zašto NASA nije angažovala našeg Altmana.

Na skali od (1-6) ocena: 2 / 2+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.