Rojst aka The Mire (2018-?)

Nakon drugog svetskog rata u šumi izvan grada desio se strašan zločin. Znamo na koga to sve asocira ali u ovoj prvoj sezoni nećemo rešiti tu misteriju...a ona i onako nije glavna tema

Čudan slučaj sa ovim “The Mire”. Malopre mi je na Netflix-u iskočilo obaveštenje i krenuo trejler za “The Mire” o tome da nova sezona dolazi u julu. “The Mire” je jedna od onih serija koje sam pogledao davno a o kojima još ništa nisam pisao i stoje u tom nekom, imaginarnom, backlog-u. Problem sa “The Mire” je što uopšte nije tamo “stajala”.

Da situacija bude gora sve vreme dok je išao trejler mislio sam da je u pitanju najava te druge sezone a onda sam ukapirao da u stvari gledam trejler za prvu sezonu. Onu koju sam pogledao…. i da uopšte nisam prepoznao da sam ja to već gledao.

Morao sam ovo da vam ispričam u uvodu ali ću detaljnije na tu temu sigurno proćaskati sa mojim doktorom (psihijatrom) na redovnoj seansi koju imam sa njim jednom nedeljno (osim kada je na Karibima).

Elem, ovo je poljska serija (poput The Woods aka W głębi lasu (2020) ) koju možete naći na Netflix-u i koja je svakako bolja od te pomenute.

I u “The Mire” kao i u “The Woods” radnja je smeštena u ’80-te ali je ovde atmosfera mnogo bolje pogođena i ta epoha prikazana. I ovde glume dobri glumci ali oni, verovatno zbog scenarija, ipak deluje autentičnije i ubedljivije. Nekako, dok sam gledao ovu seriju, osetio sam taj duh osamdesetih godina, mada, naravno, Poljska nije bila raj kao što je u to doba bila Jugoslavija (znam,znam…i ovo je tema na koju redovno razgovam sa mojim psihićem).

Takođe, produkcijiski i ovo je vrhunski rad poljske filmske škole ali to ne treba da čudi.

Glavni junak je ostareli novinar lokalnog gradskog lista (ime grada se ne pominje) Witold Wanycz koji dobija zadatak da izveštava o smrti lokalnog političara (i prostituke sa kojom je zatečen) koje je neko koknuo u šumi gde su bili parkirani. U isto vreme u grad stiže i mladi novinar Piotr Zarzycki, pun ideala, koji je spreman da svoju mladu (i trudnu) suprugu ostavi da sedi kući čamujući dok se on vucara po bistroima jureći za pričom…a često jureći i za svojim mentorom (već pomenutim Witoldom).

Witold takođe pokušava da reši i misteriju smrti dvoje tinejdžera koji su, navodno, izvršili zajedničko samoubistvo.

Dakle, imate veoma bogat sloj i priče i likova (koji su daleko od jednodimenzionalnih). Imate dva vrsna glumca u glavnim ulogama (matori Andrzej Seweryn je glumio u filmovima Andrzej Wajda-e poput “Čoveka od mramora”).

Nažalost, poslednja epizoda skupom raznih koicindencija i nemarnim raspletima narušava mnogo toga dobrog što “The Mire” svakako poseduje. Raspletom će najviše biti razočarani ljubitelji misterija ali šta će te…ne mogu uvek i babe i žabe (još jedna stavka za onaj razgovor…babe)

Na skali od (1-5) ocena: 3

recenzija: DeHičkok

p.s. te 2018 godine svakako nije bio planiran još jedan serijal te ćemo videti našta to liči kada “sleti” na Netflix u julu….

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 210

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.