Rojst aka The Mire ’97, The Mire: Millennium aka Kaljuža/Močvara (2018-2024)

To što je detektivka Anna lezbejka i neće biti toliko važno kao činjenica da ima romske/ciganske krvi u ovoj kvalitetnoj poljskoj dramskoj misteriji...

U februaru je na Netflix “sletela” završna, treća sezona serije “Močvara” tj. Rojst koja je 2018 godine započela svoj život na jednoj drugoj “platformi” da bi je Netflix “prisvojio” i naručio još dodatne dve sezone.

O prvoj sezoni smo već pisali i svakako bi bilo lepo da prvo nju pogledate zbog nekih bitnih likova koje pratimo i u 1997 godini kada je smeštena radnja druge sezone. Mada, suštinski, ovu priču možete posmatrati i posebno (ipak je prošlo nekih 13 godina od dešavanja u prvih pet epizoda) autorski tandem (Kasper Bajon & Jan Holoubek) i ovde uspeva da zadrži glavni sastojak zbog čega je “Rojst” jedan od pozitivnijih primera evropske (Poljske) tv produkcije a to je autentičnost.

I kao što su osamdesete delovale realno tako nam ovde kraj devedesetih (1997) u Češkoj zaista liči na devedesete koje pamtimo ili barem su nam tako superiorno dočarane da smo spremni da poverujemo da se zaista radnja odigrava tih godina.

Toj životnosti seriji doprinose i glumci a od ove sezone “The Mire: ’97” centralni lik postaje detektivka Anna Jass (Magdalena Różczka) koja se igrom slučaja nađe u ovom neimenovanom gradiću kao ispomoć policijskoj stanici u trenucima tzv. milenijumske poplave koja je te godine (1997) pogodila centralnu Evropu.

Poplava otkriva leševe ubijenih u događajima sa kraja rata (koji su tek nagovešteni u prvoj sezoni) ali tu je i leš tinejdžera za koji je jedino Anna sumnja da se nije naprosto udavio već da ga je neko ubio.

Njena istraga će otkriti nove slojeve korupcije i kriminala koji vladaju ovim gradom (društvom) jer možda više nema sovjetsko komunističke šape nad državom ali i dalje isti oni koji su bili loši i nečasni u ta doba ovde su samo promenili dres i iz “socijalizma” bez izistinske transformacije prešli u “kapitalizam”.

Sama misterija (i ko stoji iza zločina) se razrešava na kraju druge sezone ali svakako da ne možete krenuti sa gledanjem treće “The Mire: Millennium” čija se radnja dešava dve godine kasnije (1999) ako niste odgledali prethodne.

I druga i treća sezona su znatno ambicioznije sa svojim temama ali i budžetom te nam ne samo da prikazuju devedesete već nam ekranizuju i dešavanja sa kraja i neposredno nakon završetka drugog svetskog rata u kojima otkrivamo neke ključne događaje koji su oblikovali buduće živote mnogih heroja i antiheroja iz ove serije.

Scenaristički priča ne uspeva da pogodi baš svaku notu na efektan način i “The Mire” i dalje pati od toga da sama misterija u sezoni ima relativno banalna razrešenja (i ako ćemo ih rangirati ljubiteljima “who done it” svakako će druga sezona najviše prijati) ali to obilato nadohnađuje odličnim glumcima i karakterno čvrsto zamišljenim likovima koji su i zanimljivi i strašni i otužni i jadni, bedni i plemeniti, sa nijansama sive u ovom pretežnom crnilu.

Svakako preporuka ako ništa druga onda barem da saznate u kom sve kontekstu Poljaci upotrebljavaju (u ovoj seriji svakako) omiljenu reč “Kurwa”.

Na skali od (1-5) ocena: 3+

recenzija: DeHičkok

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 211

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.