Kong: Skull Island aka Kong: Ostrvo lobanja (2017)

King Kong je oduvek bio bolji od Godzile...

Verujem da svi znate koliki sam ljubitelj ovog Godzila serijala…Veeeeliiiiki….. mislim, znam da ste već čitali Godzilla (2014) i da ste bili oduševljeni sa tekstom o Godzilla: King of the Monsters (2019) barem isto onoliko koliko sam ja bio ushićen tim filmovima.

Zbog toga vas sigurno ne čudi što sam odlučio da, u sklopu priprema za “Godzilu protiv Konga”, konačno pogledam ovo veliko filmsko čudo iz 2017 godine. I to ne da ću gledati KongaVSGodzilu, nego ću platiti bioskopsku ulaznicu za taj film. Jer ako sam toliko kukao za IMAX bioskopima u Srbiji red je da mu učinim čast posetom…čak i ako je prvi film koji ću u njemu gledati šašava Godzila.

O kako je ostareo stari dobri John Goodman…

Priča o Kongu koji je inače i ovde kralj ali ga ne zovu King Kong, smeštena je u 1973 godinu. Vijetnamski rat se upravo završio, elitna četa boraca/pilota borbenih helikoptera se sprema za povratak u domovinu svojim porodicama…kad, ne lezi vraže.

Ovaj lik sa gornje slike, zajedno sa svojim pomoćnikom i štreber naučnikom, uspeva nekako da ubedi senatora da mu omogući posetu skrivenom ostrvu na Pacifiku. Skrivenom, do trenutka kada ga je uslikao satelit… a ako ne požure, braća Rusi će ga takođe satelirati.

Senatoru ništa ne preostaje nego da da i pare i vojnu (malopre pomenutu) jedinicu za ovu istraživačku ekspediciju.

Da ne zaboravim, ovaj dvojac (Goodman i crnac štreber) su članovi organizacije Monarh koju svi dobro znamo iz Godzilla: King of the Monsters (2019). Ovde taj Monarh, konceptualno, ima smisla… ne liči na nekakvu James Bond skalameriju tipa Spectre…

Vođa vojnika je pukovnik Preston (Samuel “Pulp Fiction aka Petparačke priče (1994)” L. Jackson ).

Angažovani su i civili. Bivši pripadnik britanskog SAS-a a sada, kako kažu, iskusni vodič spreman da ih izvadi iz svakog SOS-a, James Conrad (Tom “The Night Manager aka Noćni menadžer (2016) ” Hiddleston).

Tu je i fotografkinja Mason (Brie The Spectacular Now (2013) Larson) ovde pre svega kao potreba da u filmu bude i neka pripadnica lepšeg pola…

Znamo svi koga Kongovi najviše vole, a to su učenice ženske škole…

Btw. eto filma koji na jednom mestu okuplja čak tri redovna učesnika Marvelovih skalamerija…

Naravno, kada stignu na ostrvo odmah će otkriti da ih tamo čeka jedna, ne baš tako nežna, dlakava zver… Ali ona i nije najgore stvorenje u tom izgubljenom carstvu.

[my_movie_db id=293167]

Ono što mi se odmah svidelo u filmu jeste vremenska odrednica kada se ovo dešava. 1973 godina je značajna po mnogo čemu (napr. te godine se rodio jedan od najvećih pisaca, filmskih kritičara i genijalaca u istoriji čovečanstva).

Istovremeno, gurnuta u sumrak vijetnamskog rata, omogućava da mladi režiser Jordan Vogt-Roberts (kome su zgodno uvalili ovaj vruć krompir i ako je dečko pre toga snimio samo jedan, i to indie, film) oda omaž nekim svojim omiljenim favoritima (Apokalipsa danas svakako je prva asocijacija), ali i da čujemo neke rokenrol klasike kao soundtrack ovog ostvarenja.

Takođe Vogt-Roberts ume da veoma lepo iskoristi fantastične prirodne lepote na kojima je Kong sniman pa mi je prosto žao što nisam ovo gledao na velikom platnu.

Pogotovo što mi je, ali stvarno, “Kong: Ostrvo lobanja” većim delom bio zabavan film. Jeste priča uglavnom glupa i naivna ali ne vređa inteligenciju.

Većina postupaka naših junaka je kretenska, njihovi motivi su objašnjeni na nivou (slabijih) Boneli stripova ali uprkos svemu tome…ovaj film je svakako nešto što je dušu dalo za gledanje u većem društvu, sa kokicama i međusobnim domunđavanjem i smehom…

“Kong: Skull Island” je upravo onakav film kakav sam očekivao da će biti one druge Godzile… A možda je upravo takav zato što nema Godzile…

btw. krajnja ocena nije veća jer je završnica filma preduga i dosadna… plus…tada već počne da vređa…inteligenciju…

Na skali od (1-6) ocena: 3

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1083

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.