The Wolf of Snow Hollow aka Vuk iz Snou Holoua (2020)

Bako, bako a zašto su ti tako veliki zubi ?

Pomenuo sam, pre koju nedelju, da nam petog novembra stiže novi film Jim Cummingsa i “obećao” da ću napisati recenziju za njegov prethodni.

Ali eto, ne samo da sam u međuvremenu video kratku ali simpatičnu rolu Cummingsa u, ne tako simpatičnom, Halloween Kills aka Noć veštica ubija (2021) nego je i HBO postavio ovaj film (mislim na “Vuka iz Snou Holou”) na svoju HBGO.rs platformu.

Poslednja filmska uloga velikog Roberta Forstera

U ovom napetom trileru, šerif iz malog grada koji pokušava da izađe na kraj sa neuspelim brakom, buntovnom ćerkom i monotonim poslom, ima zadatak da reši niz brutalnih ubistava koja se događaju tokom punog meseca. Dok ga potraga za ubicom polako obuzima, on stalno mora da podseća sebe da vukodlaci ne postoje… ili postoje?

Prethodni opis filma je preuzet upravo sa HBO sajta i on je, delimično, tačan. Pre svega, ovo nije napeti triler, više je u pitanju crnohumorna horor priča te nemojte očekivati baš standardne i “normalne” likove. Uvrnutost je svakako nešto normalno ovde…

Jim Cummings

Radnja je smeštena u snežni imaginarni gradić po imenu Snou Holou kojeg potresa niz jezivih smrti za koje je, očigledno, odgovoran podivljlali vuk…ili vukodlak.

Sve dok se scenario igra sa tom mogućnošću “jeste/nije” on je veoma zabavan bez obzira što pojedini ekscentrični momenti (napr. ovaj glavni lik, pomoćnik šerifa, je notorni alkoholičar) često i nisu tako uspeli kao što su se autori nadali da će biti. Takođe, atmosfera je specifično zanimljiva i ako volite priče smeštene u male gradiće ona vam donosi većinu stvari koje ste navikli tada da gledate. Plus tu je i taj beli, beli…sneg.

Jim Cummings je kompletan autor ovog projekta, te osim što glumi glavnu ulogu napisao je i scenario i prihvatio se i režije, te je i, normalno, i glavni “krivac” ako nešto ne funkcioniše kako treba.

Tempo je problematičan (kako mrzim ovu “muzičko atletsku” konstrukciju “tempo”, ali, kako bolje izraziti one trenutke kada vam film prosto “klizi” a kada vam “gacka po baricama” ili šlajfuje u mestu) te će vam se film učiniti čak i predugim i ako traje samo 80ak minuta.

Takođe, pojedini postupci našeg junaka su “prenagli” i ne deluju autentično te vam je potrebno da se naviknete kada on, zbog potrebe same priče, odluči da uradi nešto. Plus, sama završnica na nivou same priče i nije previše zadovoljavajuća. Ali možda je ta primedba više do mene jer mi se nije (mnogo) svidelo kojim putem nas je na kraju odveo Jim Cummings.

Pa opet i takav ovo je jedan od boljih filmova koje sam pogledao krajem one prošle Kovid godine…

Na skali od (1-6) ocena: 3+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1079

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.