Phobia (1980)

Nije monotonija što me noćas ubija što mi srce razbija na sitne komade to je ova fobija gora nego monotonija...

Ne, nisam pogledao baš svaki film John Hustona (The Mackintosh Man (1973)) i on je, u svojoj bogatoj karijeri, svakako snimio i poneki mućak, ali ova “Phobia” ne da je mućak…nego, da nisam pročitao, a posle i proverio (i na internetu, bato), ne bih nikada pomislio da je ovo režirao neko poput Huston-a…

Glavni junak je dr. Peter Ross (kojeg glumi Paul Michael Glaser najpoznatiji po seriji Starsky & Hutch), psihijatar koji pokušava da svojom novom metodom izleči odabranu, malu, grupu pacijenta od njihovih fobija (zmije, visina itd…). U jednom bombastičnom incidentu nastrada njegov pacijent a policija, prvobitno, dolazi do zaključka da je namera ubice bila da ubije dobrog doktora. Ali da li je doktor glavna meta ?

Najzanimljivija stvar u ovom filmu je gornji poster. U stvari, nisam imao pojma da ga je režirao Huston, već mi se poster za film učinio interesantnim (nisam čitao sitna slova).

Kompletan film deluje kao da je snimljen za TV i stvarno me interesuje zbog čega se, tada već sedamdeset četvorogodišnji Hjuston, prihvatio ovog posla. Naročito što će narednih godina, uprkos svojojoj “mladosti”, snimiti nekoliko prestižnih projekata, što znači da mu volje i kreativnosti nije manjkalo ni tada….

Doduše, ne interesuje me baš toliko da bih sada "gubio" vreme istražujući šta je razmišljao Hjuston pre 40 godina.

Prva polovina “Phobia” je relativno interesantna, koliko i svaki prosečan tv film iz tog doba, ali kada “misterija” počne da se raspliće, i naročito kada se razotkrije nešto pre same završnice, shvatićete da je upravo gledanje ovog filma pravo gubljenje vremena.

Na skali od (1-6) ocena: 1+

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 208

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.