The Man on the Roof aka Mannen på taket (1976)

On nije mogao više da trpi nepravdu. Sada će pokazati svima koliko su krivi...

“The Man on the Roof” je sasvim solidan švedski krimić iz daleke 1976 godine koji se svojim vizuelnim stilom i načinom kako je priča predstavljena sasvim jasno nadovezuje na tadašnji trend američkih ozbiljnih policijskih akcijaša (režiser Bo Widerberg pominje “Francusku vezu” kao direktni uzor).

Sam film počinje brutalnom scenom (bajonet) ubistva pacijenta u bolnici za kojeg brzo saznajemo da je u pitanju načelnik policije.

Slučaj preuzima odeljenje za ubistva, na čelu sa inspektorom Martinom Beckom (Carl-Gustaf Lindstedt). Istraga se odvija u smeru otkrivanja motiva za ubistvo i Martin, zajedno sa timom, saznaje da ubijenij načelnik, mada zvanično nema nikakve mrlje u karijeri, ima puno prijava i ogorčenih osoba koje su bile žrtve njegovih postupaka kao policajca i načelnika stanice u kojoj je službovao.

I dok se polako “zatvara krug” osumnjičenih istovremeno ubica planira nešto mnogo radikalnije. Popeće se na krov jedne zgrade i započinje teror automatskom puškom.

“The Man on the Roof” je zasnovan na sedmom po redu romanu tandema Maj Sjöwall i Per Wahlöö o doživljajima inspektora Martina Beck-a.

Kao što se i romani Heninga Menkela (njih sam čitao za razliku od ovog koji verovatno i nije objavljen kod nas) o inspektoru Valenderu uvek dotiču i politike i stanja u tadašnjem švedskom društvu i ovaj film ne beži od toga da stvari nazove pravim imenom.

Te 1976 godine “The Man on the Roof” je proglašen najboljim švedskim filmom i uspeo je, sve do 1982 i “Fani i Aleksandar”, da bude i najgledaniji u istoriji.

Iz današnje perspektive svakako nije više onoliko atraktivan i uzbudljiv koliko je, pretpostavljam, tada bio i ne može da nam pruži bilo šta više od jedne, kao što napomenuh na početku, solidne policijske akcione drame.

Na skali od (1-6) ocena: 3+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.