The Honey Pot (1967)

Kao pčele na med...

Evo još jednog filma Joseph L. Mankiewicza na ovom “svetom filmsko vampirskom mestu”.  Mankiewicz je ugledni američki režiser koji je u svojoj dugoj karijeri snimio nekoliko značajnih filmova ali mi smo, izgleda, odlučili da se bavimo ovima koji i nisu toliko bitni.

 I dok je „Duh i gospođa Mjuir“ sa početka Mankiewicza karijere a „The Honey Pot“ sa kraja sve njih spaja i Rex Harrison kome su pomenuti filmovi prvi i poslednji (od ukupno 4) koje je radio sa Mankiewiczom.

[imdb]tt0061780[/imdb]

 „The Honey Pot“ je priča o ostarelom bogatašu Cecilu Fox (Rex Harrison) kome je, navodno, mnogo dosadno te poželi da odigra jednu malu “igru” sa svojim bivšim ljubavima koje, podrazumeva se, i dalje tiho pate za njim.

Obavestiće ih da je smrtno bolestan i one će brže,bolje da dojure u njegovu palaču u Veneciji jer ga mnogo vole i žele da ga vide poslednji put. Naravno, glavni razlog što će njih tri (princeza, glumica i teksaška milionerka) prihvatiti poziv jeste jer im je Cecil saopštio da još uvek nije odlučio kome će ostaviti svoje bogastvo i da će tu odluku doneti kada još jednom popriča sa njima.

Da bi sproveo svoj plan Cecil angažuje, ne baš uspešnog, glumca William McFly (Cliff Robertson) koji treba da izigrava njegovog ličnog sekretara i da vodi računa da gošće ne otkriju prevaru i ne pokvare mu zabavu.

Uskoro će se desiti i jedna sumnjiva smrt a ova priča iz lagane komedije prelazi u (laganu) misteriju…

I sada kada sve ovo imate u vidu (plus ste pogledali simpatični trejler), dobar kasting, čuveni režiser, Venecija kao lokacija pretpostavljam da očekujete finu filmsku poslasticu.

Prevarićete se (kao i ja) jer vas čeka jedna “previše priča” razvučena dramedija koja niti je nešto smešna niti je nešto dramatična…

Osim što ovaj film liči na (dosadnu) pozorišnu predstavu (gotovo kompletno je smeštena u eksterijere te “palače” i lokacija Venecije je tragično neiskorišćena) jer i jeste bazirana na predstavi, problem je i što Mankiewicz (koji je napisao i scenario) ne shvata da taj tekst koji njegovi glumci izgovaraju nije toliko pametan koliko misli niti je zaplet naročito inteligentan.

To je i najveća nevolja kada su scenarista i režiser iste osobe jer jednostavno ne umeju da pređu peko svog ega i da “kažu” samom sebi da bi bilo zgodno da se ova scena izbaci ili neki dijalog skrati…zato su pravi (dobri) autori izuzetno retki…a danas, što se tiče američkih filmova gotovo su i “izumreli” ( mada je, što se tiče Holivuda, pojam autora oduvek bio drugačiji nego u Evropi).

Na skali od (1-6) ocena: 2

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1107

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.