Flawless (2007)

Ova pljačka nije bila savršena...

“Flawless” je (izmišljena) priča o Laura Queen (Demi Moore), menadžerki u (opet izmišljenoj) kompaniji “London Diamond Corporation” koja je tih ’60-ih godina (u koje je smeštena radnja filma) imala gotovo monopolski svetski položaj u trgovini dijamanata.

Laura će, nakon što po šesti put bude odbijena za promociju u hijerarhiji kompanije, i kada od domara (koji tu radi preko 20 godina) gospodina Hobbsa (Michael Caine) sazna da je ne samo nisu unapredili već da joj šefovi spremaju otkaz, prihvatiti da učestvuje (i pomogne) u Hobbsovoj, kako on kaže, savršeno zamišljenoj pljački dobro čuvanog trezora kompanije.

Osim poznatog glumačkog tandema kojih je ponovo okupio na velikom platnu (zajedno su glumili, i to oca i ćerku, još davne 1984 u onom, ako se dobro sećam, simpatičnom filmiću “Za sve je kriv Rio”)

Blame it on Rio (1984)

“Flawless” je i delo režisera Michael Radforda koji je takođe imao veoma zanimljive filmove u svojoj karijeri poput napr. Il Postino: The Postman” (1994).

To sve bi trebalo da nam garantuje, ako ništa drugo, bar gledljiv film. Na kraju…to smo i dobili…gledljivo…jedva.

“Flawless” ima već na početktu veliku strukturalnu grešku jer započinje, totalno nepotrebno, sa nekakvim nebitnim događajem (novinarka piše članak o ženama koje su karijerno bile uspešne pre četiri decenije?) koji nam otkriva da je Laura Queen ne samo živa (i pod ne baš dobrom “baba” maskom) već i da je uspešno izvela pljačku…o kojoj će nam (tj. novinarki) sada pričati.

Ali..nakon te uvodne scene, film teče u potpunosti bez naratora (sve do samog kraja) i događaji su prikazani iz različitih perspektiva likova, kao i u svakom filmu. Hoću reći, taj uvodni deo neko kao da je veštački dodao iz nekog, samo njemu znanog, razloga.

Ono što sledi, sve do same pljačke, je korektno i standardno za ovakve filmove o (raznim) pljačkama. Onda se i desi ta krađa i “Flawless” u jednom trenutku postane izuzetno interesantan (neću da otkrivam šta je u pitanju ali shvatićete na šta mislim kada se otkriju posledice pljačke).

I umesto da tu intrigu dodatno ugradi u priču sve se (polako ali sigurno) urušava kako se bližimo kraju filma. Od ponašanja i motiva određenih likova pa sve do i rešenja misterije (pre svega načina kako je sve to rešeno).

“Flawless” ima dobre glumce, Michael Cainea je uvek milina gledati u ovim njegovim poznim godinama, ali sve to nije dovoljno da vam mogu stvarno preporučiti ovaj film. Daleko je ovo od savršenog…

Na skali od (1-6) ocena: 2+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1085

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.