The Super (2017)

Reč "Super" u kontekstu ovog filma može imati puno značenja. Da li je to skraćenica od superintender ili je možda u pitanju stvarno super film ?

Pretpostavljam da će, ako će i po čemu, “The Super” biti upamćen jeste podatak da je u njemu Val Kilmer odigrao jednu od svojih poslednjih pravih i funkcionalnih uloga. Vidi se i ovde da ima poteškoća sa kretanjem i sa govorom ali, barem mi se čini, ovo jeste njegov glas. Baš mi je žao Vala…nije zaslužio ništa od ovog što mu se dešava poslednjih godina…prokleti rak…

Ovaj horor smešten u jednu ogromnu Njujoršku zgradu u kojoj neki manijak ubija (slabo platežne) stanare dugi niz godina je čučao na HD (skraćenica od Hard Disk što znači jaki diskus) jer je imao prilično loše ocene na sve strane…sveta.

[imdb]tt5884784[/imdb]

Nisam imao zbog toga neka velika očekivanja te mi je možda i zbog toga ovaj film na neki način pozitivno iznenadio.

Sam početak, uvodna scena, prilično je efektna, napeta i moram priznati neočekivana te vam već i ona nagoveštava da “The Super” ne može biti toliko loš koliko se “priča” (mada, ko još priča o njemu?).

U centru zbivanja je samohrani otac koji sa dve ćerke (14 i 7 godina) prihvata posao “nadzornika/domara” u toj velikoj zgradi u kojoj živi raznovrsni svet. Od bogatih do onih sa krajnjih margina društva (koji plaćaju minimalnu stanarinu jer imaju doživotne socijalne ugovore….povlačim doživotne).

Ono što vam je odmah čudno jeste što se taj otac sa te dve ćerke useljava u nekakvu podrumsku raspad-prostoriju bez kreveta i nameštaja (a vala i pravog poda) ali hajde… kaže mu nastojnik zgrade da je to samo privremeno.

Takođe, čudno je što niko ne primećuje da im stanari nestaju, to jest baš ih sve briga za njih… a tako je i nama nakon onog efektnog početka…nije nas baš mnogo briga.

Jer, “The Super” se tada kreće standardizovanom stazom za ovakve (horor) priče…red jump scare-ova, ne mnogo zanimljivih sporednih red harring likova a tu su i idiotluci dece a sve prošarano sa nekoliko brutalnih ubistva. Ništa posebno, pomalo dosadno ali svakako gledljivo.

Val je najstariji nadzornik, ukrajinski mambo džambo pravoslavni čudak, i naravno sve vreme najsumnjiviji lik i gledaocima i ocu koji pokušava da otkrije istinu…

Zbog toga me je veoma iznenadio jedan inteligentni twist koji se desi u poslednjoj trećini filma koji uopšte nisam očekivao. Možda je upravo to i glavni trik u ovom scenariju, inače zanimljivog, John J. McLaughlina jer u ovakvoj priči jednostavno ne očekujete da će se desiti ovako nešto te vas prilično prodrma.

Nažalost nakon toga sledi još jedan totalno nepotrebni dodatak na ovaj twist koji gotovo urušava intregritet kompletnog dela.

Na skali od (1-6) ocena: 2+/3-

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1083

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.