Tajne arhive (br.10): Youngblood (1986)

Film iz osamdesetih kojeg se retko ko seća...

Kada sam pogledao "Jangblada" te kasne večeri na izmaku leta '91 rekoh sebi da ga moram pogledati ponovo (jer mi se učinio interesantnim)...kasnije...sa familijom. Nekih tridesetak godina nakon te noći,obećanje sam, delimično, ispunio.
Pogledao sam ga ponovo...ali...kao i prošli put...sam.
Ovo je dokaz da sam čovek koji ispunjava obećanja.
Istovremeno, ovo je dokaz i da se neke stvari nikada neće promeniti... 

Ne mogu da “Jangblad” povežem ni sa jednim specifčnim događajem tog leta devedeset prve. Ne sećam se više šta sam kao budući “diplomac” devete gimnazije (koji će u septembru poći u četvrtu godinu) uopšte imao u glavi o dešavanjima koja su dešavala na samo nekoliko stotina kilometara od mene. O nekadašnjoj velikoj zemlji koja se raspadala u krvi, o ljudima koji su ostajali bez nogu, ruku…i života.

Tog leta sam besumično gledao filmove…kao da će mi biti poslednji put

Ne želim da se ovi tekstovi iz “tajnih arhiva” pretvore u moje lamentovanje o tim nesrećnim godinama pogotovo što sam ja, za razliku od mnogih drugih, veoma “srećno” prošao kroz njih…a opet, ne mogu da kada pišem o ’91 da tako nešto preskočim.

Ta 1991 godina je bila specifična po tome što je većina video klubova morala da pređe na legalna izdanja, što zbog zakona, što zbog izuzetno visokih kazni koje su im sledile nakon što su najveći pirati promenili dresove i postali glavni zagovarači “pravde”.

Slika preuzeta, bez dozvole, sa sajta Yugopapir a ovde ću postaviti, takođe bez dozvole, i link ka tekstu koji se bavi ovim videotekarskim fenomenom

“Jangblad” je na sreću bio pirat iznajmljen iz video kluba koji se nalazio na sredini ulice Jakuba Kuborovića i čijeg imena trenutno ne mogu da se setim. Nakon zatvaranja te delatnosti jedan niz godina na tom mestu je funkcionisao i mali noćni klub sa povremenom živom svirkom…

Danas…ne znam šta se tu nalazi…i kada prolazim tuda…ne zagledam…. a ni Jakuba nije više Jakuba…

Ako ste već stigli do ovog dela teksta svaka vam čast… sada ću pričati malo i o filmu.

[imdb]tt0092272[/imdb]

Glavni junak je 17-godišnji Dean Youngblood kome je životni san da igra hokej… i ne samo da mu je to san već je i stvarno talentovan za taj sport. Što bi rekli hokejaši “pak mu je u krvi”…kada bi tako nešto uopšte govorili.

Rob Lowe lep ko slika

Ono što mi je odmah upalo u oči kada sam započeo novo gledanje “Jangblada” je stvarno bila lepota Rob Lowea. Zaboravio sam na njegove uloge iz mladosti i kakva je faca tada bio…. za razliku od napr. glumca koji mu je inače generacija i koji je ovde debitovao u jednoj maloj ulozi saigrača.

Keanu Reeves je tek kasnije postao faca

Inače neću vas gnjaviti detaljima zapleta koji je tipično sportski i u kome će provincijalac doći u grad gde će smuvati trenerevu ćerku i nakon početnog neprihvatanja postati ključni igrač svog tima.

Ono što me je sada “oduševilo” jesu neki momenti, naročito u prvoj polovini filma koja je i više nego dobra, neke scene koje teško da bi mogle proći da se kojim slučajem snimao danas.

Na primer, gazdarica kod koje odsedaju gotovo svi igrači kada prvi put dođu u tim.

Zna se šta sledi kada gazdarica donosi čaj

Nema šanse da će te u današnjem američkom mejnstrim filmu imati ovakvu gazdaricu… Jangblad ima 17 godina….ovo nije više simpatično…ovo je za zatvor… 🙂

Patrick Swayze u ulozi neposredno pre nego što će postati svetski poznat sa “Prljavim plesom” koji će zaplesati naredne 1987 godine

Da i ta scena “operacije” sa prve slike, incijacije u ovo muško društvo možda bi sada i bila dozvoljena ali bi bila korišćena u sasvim drugom kontekstu…napr. tokom filma bi, u novoj verziji, otkrili da lik Patrick Swayze gaji nežna osećanja prema nekom saigraču…

da li sam vam već rekao da je Rob lep ko slika ?

Produkciono, “Youngblood” je tipična Guber/Peters manifaktura i to će vam biti jasno odmah po početnoj špici koja deluje više kao spot iz Flešdensa ili “Roki 4”.

Ovaj film nije bio hit i Rob Lowe svojim izborom nekih sledećih projekata nikada nije postao velika filmska zvezda.

Svakako da su nam osamdesete donele mnogo bolje sportske filmove ali prvi, da ne kažem i jedini, film kojeg mogu da se setim a koji se bavi hokejom uvek će biti “Youngblood”.

Na skali od (1-6) ocena: 3

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1085

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.