Burnt Offerings (1976)

Kuća

Režiser Dan Curtis je svoju karijeru proveo na televiziji stekavši reputaciju osobe koja je ekspert kako da stravu i užas dovede na male ekrane. Od čuvenih i kultnih serijala koje je kreirao poput “Dark Shadows” (ima i onaj film sa Johny Depp-om) iz ’60-ih ili režirao poput “The Night Strangler”-a iz tzv. Kolchak serijala Curtis je u potpunosti bio posvećen horor žanru.

1983 godine kreirao je seriju po kojoj ga naša publika možda i najviše poznaje, “Vetrove rata” po romanima Hermana Wouk-a koja, mada se bavi Drugim svetskom ratom, sa svojim nastavkom “Rat i sećanja” metaforički i tematski može biti i najužasniji pravi horor kojim se Curtis bavio…

Čemu ovoliko dugi uvod ?

Upravo zbog toga što te 1976 godine, kada su filmovi “Predskazanje” i “Keri” punili bioskopske sale, ovaj film, uprkos respektabilnoj ekipi iza i ispred kamere nije imao nikakve šanse za (veći) uspeh.

[imdb]tt0074258[/imdb]

Jednostavno, Curtisova režija je televizijska i čitav film (osim možda nekoliko poslednjih scena) deluje upravo kao TV film.

Ljudi su već tada navikli da u bioskopima gledaju spektakularne scene u tim prestižnim horor ostvarenjima mejdžors studija. “Burnt Offerings” toga nema.

Priča o bračnom paru koji iznajmljuje ogromnu kuću sa imanjem jer je, jel’te, finansijski povoljna, da bi se u njoj odmarali tokom leta već u početku ima logičku falinku. Kome, dođavola, može da padne na pamet kao dobra ideja da u nekoj nedođiji iznajmi kuću i tamo (oko kuće i samo u kući) provodi odmor ?

Pogotovo (ili uprkos tome) što im čudan par stanodavaca (brat i sestra) još odmah na početku otkriju da moraju ispuniti jedan zadatak da bi dobili tu kuću. Njihova stara-majka živi u potkrovlju i ne voli da izlazi te je dovoljno da joj se ostavi samo hrana ispred vrata. Nipošto je nemojte uznemiravati…jer uglavnom samo spava…nikada je nemojte uznemiravati.

Mada, možda je to stvarno, u to doba, za neke bio idealan odmor. Napr. verujem da je Marian (Karen Black) oduvek maštala da u nekoj nedođiji dodatno sprema obroke za još dve osobe (i suprugova ujna koju glumi ovde totalno neiskorišćena Bette Davis je pošla sa njima, te osim misteriozne babe koje navodno živi na potkrovlju tu je i ova baba). Takođe maštala je da to slobodno vreme van kuhinje dodatno provodi tako što će čistiti prašinu u ovoj ogromnoj kući.

Verujem da je i njihov dvanaestogodišnji sin zamišljao odmor u kojem neće imati nijednog vršnjaka za društvo i koji će provesti tumarajući po nekoj kući. Povremeno će se i kupati (a da se ne udavi) u bazenu na imanju. Bazen je, btw. na početku totalno neupotrebljiv te Ben (Oliver Reed) muku muči kako da ga osposobi za korišćenje.

A možda su svi oni nadali da će im u toj kući biti izuzetno zabavno jer je, pogađate, posednuta nekakvim natrprirodnim silama te im se razne nezgode počnu dešavati gotovo od samog početka.

Podnošljiv isključivo zbog glumaca ovih predugih 116 minuta preporučujem isključivo onima koji su rešili da pogledaju baš sva ostvarenja nekih od pomenutih aktera ovog filma.

Na skali od (1-6) ocena: 2+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1096

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.