Barbarian (2022)

i posle zašto ljudi i dalje preferiraju hotele...

Ovo mi je bio jedan od najiščekivanijh filmova. Barem u periodu kada je imao premijeru u septembru pa sve dok se nije pojavio online neka dva meseca kasnije (jer u naše bioskope nije ni stigao)

Glavni razlog je naravno bio ogromni hajp (e moj Vuku Karadžiću…) koji je dolazio iz Amerike (u čiim bioskopima se pre svega davao) i hordama kritičara koji su pisali/pričali hvalospeve o njemu.

Kako je originalan, kako je strašan….kako je, jednostavno, super….

Mislim…većina vas o tome nije imalo pojma… i zašto bi…. jer većina vas nije frik (opet se Vuk prevrće u grobu).

Svakako jedna od najzinimljivijih stvari u vezi “Barbarian” je bila ta što trejler praktično nije ništa otkrivao.

[imdb]tt15791034[/imdb]

Tako da vam ni ja neću previše toga reći o radnji filma. Recimo samo da započinje jedne noći kada, po svemu sudeći, glavna junakinja, u toj olujnoj mračnoj noći stiže u predgrađe Detroita ispred kuće koju je rentirala preko AirBnB.

Pokazaće se da je istu kuću, navodno, rentirao i ovaj mladić sa gornje slike (neki ga prepoznaju kao klovna Penivajza iz one divne romantične komedije It (2017)). Mic po mic, devojka pristaje da tu noć provedu zajedno…naravno u odvojenim sobama.

Inače nju glumi Georgina Campbell koju možda prepoznajete iz All My Friends Hate Me (2021) ili možda iz one ekranizacije Agate Kristi The Pale Horse aka Kod belog konja (2020).

U svakom slučaju ovde ću stati sa prepričavanjem. Recimo samo da je “Barbarian” praktično podeljen u tri velike celine koje će se ispreplesti u završnici.

Gledano tako ta prva prava horor trećina mi je ostavila i najjači utisak i svakako je izuzetno efektna. Neki od vas će verovatno imati problema sa pojedinim odlukama koje naši protagonisti donose u pojedinim, ključnim, situacijama ali meni one nisu pokvarile utisak.

Ne smetaju mi ni neki komični elementi koje donosi lik kojeg glumi Justin Long… ali, glavni problem i ono što će kod mnogih i prelomiti glavni utisak jeste ta završnica.

Jasno mi je šta su autori hteli da nam pokažu/dokažu njom ali za nešto što počne toliko sjajno moram priznati da sam bio razočaran šta nas je čekalo na kraju puta… Okej…ali zašto…i čemu…

Lepo je što su nam razotkrili tu “tajnu” ali više bih voleo da je to sve bilo nešto sasvim sasvim drugo…

Na skali od (1-6) ocena: 3+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.