Three Pines aka Ubistva u Tri Pajnsu (2022)

Smeštena u Kvebek (Kanada) prati doživljaje inspektora Gamache koji rešava misteriozna ubistva uz pomoć intuicije, logike ali poneki put i snova.

Zasnovan na serijalu romana (18. po redu je objavljen 2022 g.) o inspektoru Armandu Gamache autorke Louise Penny, ova Amazon original serija, koja se na našim prostorima trenutno distriburia na HBO Max platformi, je klasična whodunit misterija koja, u prvoj sezoni, ima ukupno 8 epizoda koje su podeljene u četiri dvodelne misterije.

1-2 “White Out
Gamaš izaziva nezadovoljstvo generalnog direktora Frankura kad zanemari naređenja svog nadređenog i počinje da istražuje nestanak Blu Tu-Rivers. Za kaznu, šalju ga u udaljeno selo Tri bora da istraži ubistvo bogatašice po imenu Sisi de Poitije, gde ubrzo otkriva da nije sve kako izgleda i da ima osumnjičenih na pretek.

3-4 “The Cruellest Month

 
 
Gamaš se vraća u Tri bora da istraži nestanak popularnog stanovnika Marka Fortijea, ali to ubrzo postaje slučaj ubistva koji Gamaša i njegov tim vodi u srce mračne prošlosti sela.

5-6 “The Murder Stone

Gamašovu proslavu godišnjice u ekskluzivnom hotelu Manoa Belfore prekida otkriće leša. Gamaš poziva svoj tim i zajedno istražuju slučaj koji se fokusira na vlasnike hotela – disfunkcionalnu porodicu Morou – vođene gorčinom i ljubomorom.

7-8 “The Hangman

 
Kad u šumi u blizini Tri bora otkriju čoveka sklonog osveti koji je naizgled žrtva grupnog linča, Gamaš se zapita da li su svi seljani sposobni za ubistvo.

Mada su svi (dvodelni) slučajevi nezavisni ono što ih povezuje, osim naravno glavnog inspektora i njegovog vernog tima, jesu stanovnici Three Pines koji će se naći ili kao glavni osumnjičeni ili žrtve a, i to je ono što je napr. ovde zanimljivo, u prethodnim epizodama su bili samo epizodni likovi.

Umesto da ta labava povezanost ostane kao glavni (tajni) začin po čemu je ova serija “originalna”, Amazon tj. autori serije su odlučili da uključe i jednu misteriju koja se provlači kroz sve epizode. U pitanju je nestanak mlade Blu River koja je inače pripadnik plemena starosedelaca ili, kako ih sada zovu u Americi, Indigenous Americans.

I dok je sasvim okej uključiti i probleme sa kojima se i danas susreću ti ljudi ovde je to prilično trapavo izvedeno (to priča je jedino “novo” što su scenaristi ubacili i nije zasnovana na nekom romanu Louise Penny) i praktično sve do poslednje epizode služi da ispuni ili oduzme (u zavisnosti iz koje perspektive to promatrate) neki broj minuta u svakoj epizodi.

Svaka misterija je inače sasvim pristojno osmišljena i mada su sama rešenja često relativno lako (za one iskusnije ljubitelje ovog žanra) predvidljiva to ne smeta da uživate u interpretaciji Alfreda Moline u glavnoj ulozi koji ovde svakako dominira.

Nepotrebna dramatična završnica prve sezone uz dodatne veštački izazvane probleme za pojedine članove tima postavlja znakove za sledeću (za sada zvanično neodobrenu) sezonu koja će izgledati imati mnogo više melodrame nego drame.

Svakako ću je pogledati ako bude snimljena, bez obzira na tu potencijalnu opasnost da se još dodatno udalji od izvornog materijala koji je po svemu do sada viđenom vredan čitanja, zbog Alfreda Moline.

Na skali od (1-5) ocena: 3

recenzija: DeHičkok

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 210

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.