The World of Henry Orient (1964)

Bio je to Valin svet.

Gledam ovaj trejler:

i pitam se da li je stvarno u to doba on bio dovoljno dobar da ljude natera da “Svet Henri Orijenta” pogledaju u bioskopu.

Ne moram da se dugo pitam jer lakom proverom može se doći do informacije da nije uspeo da pokrije ni troškove snimanja a kamoli da je nešto zaradio.

Taj trejler ne samo da ne odaje pravi duh ovog ostvarenja George Roy Hill-a već koristi jeftini (ali korisni) trik da u centar zbivanja stavi lik Peter Sellersa koji jeste naslovni lik (on je Henry Orient) ali što se tiče filma on je ipak samo (veća) epizodna uloga.

I ja sam se poslužio istim trikom jer ko bi kliknuo na recenziju filma koja za naslovnu sliku ima ovu donju

A upravo su ove dve devojčice u fokusu ove priče (i istoimenog romana iz 1958 godine). Dakle ovo je suštinski dečiji film o usamljenoj Val koja je praktično ostavljena sama da se stara o sebi od strane svojih bogatih snobovskih roditelja (naročit snob je njena majka koju glumi nedavno preminula Angela Lansbury) i koja utehu nalazi u svom svetu mašte u koji se bez zadrške uključuje njena najbolja drugarica Gil (koja nasuprot Val ima normalnu, doduše razvedenu, porodicu).

U taj Valin svet je u stvari uvučen Henri Orijent, poluspešni pijanista i generalno mizerija od čoveka kojeg glumi, veoma dobro, najveća zvezda ovog filma, Piter Selers.

Val je prisustvovala Orijentovom koncertu i “zaljubila” se u njega te, zajedno sa Gil, “progoni” tj. prati Orijenta kada god stigne.

A on, jadničak, misli da su one nekakve špijunke koje je poslao muž neverne žene sa kojom se zabavlja.

Na osnovu trejlera i na osnovu same priče možda bi ste i pomisli da je u pitanju tipična Selersova komedija i što se tiče Selersa i ne bi ste mnogo pogrešili.

Onoliko koliko on “zauzima” vreme u filmu ovo i jeste tipična njegova uloga. Čak su neke sekvence sa njim i dodatno napravljene u slepstik ključu sa sve montažnim i jasno vidljivim ubrzanjem nekih kadrova (kao u crtanom filmu).

Verujem da Selers nije imao pojma o čemu je ovaj film u stvari ili ga je baš i bilo briga za to i to je osnovna mana “The World of Henry Orient”

Jer, a videćete i sami ako ga pogledate (pošto je film dobar i nema razloga da ako bude prilike to i ne učinite), ovo uopšte nije toliko vesela priča.

Val je svedok raspada svoje porodice i pitanje je da li će taj njen “štit” koji je napravila uz pomoć imaginacije izdržati surove nalete stvarnosti.

    Gore vam je, barem trenutno dostupan, youtube link ka kompletnom filmu.

Režija George Roy Hill-a je veoma funkcionalna i u pojedinim trenucima poput jedne veoma lepe i neobične scene u kojoj ove devojčice jurcaju i igraju se u parku podseća svojim stilom ono što će nam vizuelno pružiti u njegovom legendarnom filmu koji će uslediti nekoliko godina kasnije (mislim naravski na “Buč Kasidija i Sandes Kida”).

Ali ni Hill ne može da reši nejednačinu sa Piter Selersom i celokupni utisak na kraju je, što bi rekli Srbi, pomešani kofer.

Pitam se kako bi ovo izgledalo da je ovu ulogu dobio neki drugi glumac drugačijeg pedigrea, drugačijeg stila.

Na skali od (1-6) ocena: 3+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1083

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.