Matriarch (2022)

Neka čudna crna tečnost ušla je u nju...

“Matriarch” je britanski (folk) horor film koji se pojavio na Hulu krajem prošle godine i koji je toliko poznat da čak nema ni wiki stranicu.

Kada kažem folk ne mislim na britansku folk muziku (Elton Džon, Prodidži i dečanska zvona) već što ta nekakva mitologija (valjda) ima veze sa nekim britanskim/keltskim/druidskim tradicijama i običajima a ako već moram da se referiram na neki film za koji ste možda i čuli to je svakako Men (2022).

Glavna junakinja (izuzetno nesimpatična Jemima Rooper) vraća se u svoje rodno mesto(selo) nakon što doživi (i preživi) overdoziranje i izgubi posao.

Tu je dočekuje majka koju jedva prepoznaje jer se ništa fizički nije promenila a trebalo bi da ima bar 80ak godina. Nije to jedina čudna stvar koju će zateći tamo…

Ovo je jedan od onih filmova koji ima gomilu znakova već od početka zbog kojih će većina ugasiti TV ali i niz bizarnih scena koje radoznale tere da nastave da “istražuju” dalje.

Kada negde početkom druge polovine konačno, otprilike, shvatite kuda ovo sve vodi, a ipak dođete do samog kraja, u punom smislu otkrićete, a kada sam već pomenuo radoznale, šta znači :

“‘ebemo radoznale !”

Muljavi, niskobudžetan film, sa vizuelnim filterima koji se prelivaju iz sivila u crnilo i zelenilo, bez nešto ubedljivih uloga i sa par scenarističkih iznenađenja koje brzo zaboravite…

Ben Stiener je napisao scenario i potpisao režiju i nemam baš neku želju da vidim njegov naredni projekat.

Na skali od (1-6) ocena: 2/2+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1086

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.