Amelia’s Children aka Amelijina deca (2023)

Žal za mladost...

Trenutno na našem bioskopskom repertoaru možete pronaći i “Amelijina deca”, portugalski (ali gotovo u potpunosti na engleskom) horor koju je svoju premijeru imao 2023 (ali u svetsku distribuciju je krenuo ove godine).

Slično kao i u “Pozivnici za pakao” i ovde priča započinje tako što Edward preko aplikacije (i kapi krvi i DNK analize) pokušava da otkrije ko su mu roditelji. Naravno, on ne zna a mi (publika) znamo da je on ona beba (oteta) sa početka filma u verovatno i najinteresantnijoj sceni ovog ostvarenja.

Uskoro dobije “podudarenje” i saznaje da ima brata blizanca i majku koja već 31 godinu pokušava da ga pronađe. Što bi rekli u eminentnim književnim srpskim bestselerima, ne časeći ni časa, Edvard sa svojom devojkom Rajli seda u avion i pravac Portugal iz Amerike. A tamo, pravo renta kar i put ka osamljenoj vili oko koje niko ne živi osim nekih poljoprivrednih proizvođača (baba i deda) koji prodaju zdravu hranu uz cestu.

U vili Edvarda dočekuje brat Manuel (pljunuta slika Edvarda osim što nosi periku…mislim, nosi periku ali u filmu se podrazumeva da publika shvata da je to prirodna kosa i da je to način da razlikujemo ove blizance).

Naravno tu je i majka Amelija.

Sad kada smo upoznali sve aktere ovog kamerno-gotskog horora, “Amelijina deca” kreću putem kojim se uopšte ne ide ređe…naprotiv.

Dovoljno je da imate sasvim površno poznavanje horor postulata i klišeja i gotovo će te u potpunosti moći predvideti u kom smeru će nas ovaj film odvesti…jer sve je tu…

Sumnjičava devojka/verenica, tupavi/zaslepljeni/začarani verenik/momak i mračna tajna iz prošlosti i zlokobne skrivene namere koje imaju brat Manuel i majka Amelija prema Edvardu…i sve to u ovoj ogromnoj mračnoj kući prepunoj škrip/škrip zvukova i noćnih mora.

Zanatski je ovo dobro usnimljeno i glumački solidno odglumljeno te bi mu čak i dao prelaznu ocenu da nema apsolutno nemaštovitu i tupavu završnicu koja čak nema nikakav, u ovakvim slabašnim filmovima, preko potreban najgluplji mogući twist…jer barem bi sa njim “Amelijina deca” bila zabavna na onaj šeretski način u kome vam autori jasno daju do znanja da i sami znaju da je ovo što su napravili i nije baš nešto… ne, ovde, režiser i scenarista Gabriel Abrantes ostaju bolno ozbiljan do samog kraja.

Na skali od (1-6) ocena: 2+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1083

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.