Una farfalla con le ali insanguinate aka The Bloodstained Butterfly (1971)

Nepravedno zaboravljeni italijanski krimić.
Možda je i najbolje da ovo vrelo giallo leto otvorimo sa filmom koji je malo poznat i koji je možda upravo zbog toga što je "gurnut" u taj žanr nezasluženo zaboravljen od većine...

Režija: Duccio Tessari
Glume: Helmut Berger, Giancarlo Sbragia, Evelyn Stewart, Silvano Tranquilli


O čemu se ovde radi: 

Sedamnaestogodišnja Françoise Pigaut (Carole André) je ubijena u parku i svi dokazi vode ka ocu njene prijateljice i poznatom sportskom tv voditelju. Kada se desi novi, sličan, zločin postavlje se pitanje da li je policija pogrešila i da li se pravi ubica nalazi i dalje na slobodi…


Ključna reč iz naziva filma:

Butterfly


Ako bi opisao jednom rečju ovaj film koju bi reč upotrebio:

nepravda


Ima li tu nešto zanimljivo ?

Ispostaviće se da sam ovaj film zavoleo decenijama pre nego što sam ga konačno pogledao, prvi put pre nekih 6 meseci a potom i pre neki dan.

Za to je najzaslužnija ova muzička tema:

Ovu temu slušam godinama ali nikada nisam imao neku preteranu želju da pogledam i film za koji je komponovana. Glavni razlog beše što za “Leptira umrljanog krvlju” nikad nisam čuo, to jest, preciznije niko ga ne pominje kao nekakvog značajnijeg predstavnika gialla.

Kada imate u vidu da i mnogi “značajni” reprezenti ovog italijanskog filmskog specijaliteta i nisu naročito kvalitetni filmovi moj motiv da ga pogledam ne beše velik.

Ali kada se pojavio na Netflix-u…na dohvat dugmeta na daljinskom…rekoh hajde da probam.

I šta da vam kažem…osim što je ovde režiser (i scenarista) Duccio Tessari održao jedan master klas kako, uz malo para ali puno znanja i nesumnjivo talenta, snimiti jedan vizuelno impresivan film.


Šta je dobro u ovom filmu ?

Obično giallo zapleti su takvi da na kraju filma ubica obično bude baba koja je batler ili neke druge sulude kombinacije koje vam mogu pasti na pamet.

Najčešće je razlog tome što se bukvalno do poslednjeg dana snimanja i nije znalo ko je glavni krivac (ko se krije iza crnog kožnog kaputa podignutih okovratnika).

Za razliku od većine “The Bloodstained Butterfly” ima i veoma dobar scenario/zaplet koji će vam se možda nakon prvog gledanja učiniti i suviše jednostavnim.


Šta je još dobro u filmu ?

Već odmah tokom prvog gledanja (a ovaj jedan od onih koji morate pogledati više puta) primetićete divnu fotografiju i odličnu muziku.

Helmut Berger svojom pojavom ispunjava svaki kadar u kome se pojavi i uopšte ne čudi što je u to doba bio velika evropska zvezda.

U film će vas uvući sjajna uvodna sekvenca (sve sa špicom),

koja, naravno, započinje sa Čajkovskim “Koncertom za klavir i orkestar u b – molu” ali se nakon toga produži u onu muzičku temu Gianni Ferrio-a (inače Tessarov saradnik u mnogim filmovima) ali nažalost nemamo je u ovom insertu.

Malo upozorenje za one koji ovaj film ne žele pogledati na Netflix-u već će ga “dovući” sa nekog napr. torrenta. Verzija koju ja imam je iz nekih razloga 7,8 minuta kraća sa potpunom odsečenim uvodnim delom ali i odjavnom špicom.

Rekoh, ako niste primetili već prvim gledanjem, videćete da nam Tessaro prikazuje gomilu nekih bitnih ili možda i nebitnih sitnih detalja (taman da vam pobudi/probudi sumnju ko je zaista kriv…ili nije kriv).

Tessaro takođe voli da postavi kameru na neko neobično mesto i da nam prikaže kadar iz perspektive na koju nismo navikli ali to ne radi nametljivo. Naprotiv, gotovo uvek to čini u funkciji priče to jest da bi nam i vizuelno otkrio/pokazao ono što možda sami akteri na ekranu ne govore.

Napr. obratite pažnju na scenu kada Giorgio ruča sa porodicom i odakle nam Tessaro to prikazuje. Kamera je “izvan” kadra, otuđena, kao što su i njihovi odnosi.


Šta je loše u ovom filmu ?

Nema ovde ičega stvarno lošeg. Rekao bih čak da je prvih 30ak minuta gotovo perfekcija pa mu je to možda i mana što ne uspeva da bude sve vreme na visokom nivou koji je nametnuo na početku.


Šta je još loše u ovom filmu ?

U tom uvodnom delu, mada verujem da to nije bila namera autora, osumnjičeni koga naravno ne vidimo jasno već uglavnom sa leđa, obučen je kao inspektor Kluzo…

Osumnjičeni
Inspektor Kluzo

Postoje li bolji filmovi od ovog ?

Boljih i na svoj način zabavnijih giallo filmova svakako da ima. Ovako vešto režiranih i skockanih veoma malo.

Postoje li lošiji filmovi od ovog ?

Da.

Vredi li ovo gledati ?

Voleli ili ne voleli giallo ovo je jednostavno vrlo dobar krimić.

Zaključak za kraj:

Ovo je prikaz trećeg filma Duccio Tessari-a na ovom sajtu i ni jedan nije dobio manju ocenu od 3. Kako dođavola za ovog režisera nisam čuo ranije ? 🙁

Na skali od (1-6) ocena: 4/4+

recenzija: Gimitrije Verzić, duh sa dva plava oka

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 144

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.