Endeavour aka Mladi inspektor Mors S09.01 – “Prelude”

Preludij za kraj
--->prethodna epizoda Endeavour aka Mladi inspektor Mors S08.03 – “Terminus”

“Prelude” je i simbolično po svom nazivu preludij za konačni oproštaj sa “Mladim inspektorom Morsom”. 26 feburura je tom epizodom započeta poslednja sezona ovog serijala.

Ako se sećate završetka “Terminusa” Mors je dobio “naređenje” da napravi pauzu i da pokuša da dovede sebe u red. Znači, da prestane da loče.

Ovde ga na početku vidimo kako se, nakon par meseci vraća na dužnost, vispren kao i obično ali takođe kao i osoba koja više ni sa drugarima ne želi da izađe na pivo.

Nakon koktela na kojem je proslavljen nastup lokalnog orkestra pronađen je mrtav mladić, naizgled, bez znakova nasilne smrti.

Kada poseti članove (orkestra) tokom probe Mors će saznati da u njemu ne vladaju baš idilični odnosi. Takođe, vodeća i gostujuća violinistkinja dobija pretnje (neko joj je ispisao reč “Kurva” na ogledalu).

U isto vreme policija pronalazi i leš starog Thursdey-ovog “drugara” iz doba dok je služboavao u Londonu.

U pitanju je sitni prevarant i cinkaroš koje je mučen pa potom i krvoločno ubijen.

Kada uskoro jedan od članova orkestra premine na bini “nesrećnim” slučajem Mors shvata da je situacija sa pretećim porukama znatno ozbiljnija nego što je u početku mislio.

Ko je ubica i da li su ove 3 smrti povezane saznaćete kada budete odgledali ovu epizodu.


Sama misterija je solidna ali verujem da i vi, kao i svi, u stvari želite da saznate šta su nam scenaristi spremili za kraj. Kako će objasniti činjenicu da Mors nikada nije pomenuo svog prijatelja Thursday-a.

Delići rešenja te slagalice već su ovde posuti ali, barem po onome što smo videli u ovoj epizodi, biće to reciklaža svega onog što smo pretpostavili da će biti.

Jer, Joan je sada, mali spojler, zaručena za Jim Strange a Thrursday na putu ka penziji ili (nadam se ne) fatalnom obračunu sa londonskom bandom.

Takođe, u ovoj priči se dotičemo nekih slučajeva (i likova) iz prošlosti koje se, priznajem, veoma slabo sećam ali se nadam da će u narednim epizodama ipak tu prošlost bolje uvesti u radnju, bez potrebe da sada gledamo šta se desilo u drugoj/trećoj sezoni.

Na skali od (1-5) ocena: 3

recenzija: DeHičkok

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 210

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.